Gezondheid

Foliumzuur verlaagt risico op vroeggeboorte

Foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap is nog belangrijker dan voorheen werd aangenomen. De vitamine verlaagt niet alleen het risico op een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte bij een baby, maar ook de kans op vroeggeboorte.

Redactie wetenschap
27 November 2019 17:10Gewijzigd op 16 November 2020 17:37
Foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op vroeggeboorte. beeld ANP, Robert Vos
Foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op vroeggeboorte. beeld ANP, Robert Vos

Daarop wijzen de resultaten van een recent literatuuronderzoek, uitgevoerd door Zweedse en Chinese wetenschappers. Hoge foliumzuurbloedwaardes bij de moeder blijken samen te hangen met een 28 procent kleinere kans op vroeggeboorte.

Het foliumzuurgehalte van vrouwen dient vanaf het begin tot het eind van de zwangerschap op peil te zijn, zo blijkt. Het slikken van de vitamine al enige tijd vóór de bevruchting verlaagt het risico op vroeggeboorte. Bij vrouwen die tijdens hun derde trimester –vanaf week 28 tot het eind van de zwangerschap– voldoende foliumzuur in hun bloed hebben, is het risico op vroeggeboorte 42 procent kleiner.

Het advies in Nederland is om foliumzuur te slikken vier weken voor het zwanger worden tot tien weken erna. De vitamine langer slikken lijkt onschuldig, al suggereert de wetenschapper Sara Pauwels dat dat het risico op obesitas bij het kind verhoogt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer