Economie

Gasunie tevreden met „prima jaar”

Combineer lage temperaturen met hoge olieprijzen - het recept voor een gezonde Nederlandse Gasunie is vrij eenvoudig. Directeur Verberg stelde donderdag vast een „prima jaar” achter de rug te hebben. „We hebben aardig zaken weten te doen.” De Nederlandse staat kan over 2001 8 à 9 miljard euro aan aardgasbaten tegemoet zien.

Redactie economie
15 March 2002 08:29Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

In 2000 bedroegen de baten -de feitelijke winst wordt niet gepubliceerd- 5,68 miljard. Vorig jaar kocht Gasunie voor 11,67 miljard euro gas in, een toename van 35,5 procent ten opzichte van 2000. De gasverkoop leverde 12,03 miljard euro op, een toename van 34,0 procent. De totale afzet in 2001 bedroeg 80,7 miljard kubieke meter, een stijging van 10,5 procent ten opzichte van de 73,0 miljard in 2000.

Circa 61 procent kwam uit kleine velden in Nederland, 29 procent van het Groningen-veld en 10 procent uit het buitenland. Verberg toonde zich tevreden over het gegeven dat de kleine velden zo’n grote positie innemen. „Zij zorgen voor een buitengewone bijdrage aan de leveringszekerheid in Nederland. ’Groningen’ kan zo langer in reserve blijven.” De binnenlandse afzet kwam op 38,3 miljard kubieke meter uit, een plus van 5,2 procent.

De export, 42,4 miljard kubieke meter, nam met liefst 15,8 procent toe. Duitsland is met 20,3 miljard kubieke meter de belangrijkste afnemer. Het land lijkt daarmee de neerwaartse trend sinds 1997 te hebben bijgesteld. In de rangorde volgen België en Italië (7,6 miljard kubieke meter), Frankrijk (5,7 miljard), Zwitserland (0,7 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (0,5 miljard).

Het door Gasunie gecontracteerde aanbod bedraagt momenteel circa 2200 miljard kubieke meter gas. Ongeveer de helft hiervan is uit het Groningen-veld afkomstig. Het aandeel buitenlands gas in dit aanbod bedraagt ruim 200 miljard kubieke meter. Dit komt neer op bijna 10 procent, wat een stijging van 3 procentpunten betekent ten opzichte van het jaar 2000 en liefst een verdubbeling ten opzichte van 1998.

In oktober kwam de import van Russisch gas -80 miljard kubieke meter gedurende een periode van twintig jaar- op gang. Verberg wees op de toenemende afhankelijkheid van de Europese Unie van leveranciers buiten dit gebied, zoals Rusland en Algerije. „We moeten ons van de herkomst van het gas bewust zijn, en ervoor zorgen een bestendige situatie te handhaven.”

Aardgas kostte voor kleinverbruikers in de eerste helft van vorig jaar 25 eurocent per kubieke meter (inclusief toeslagen en BTW, exclusief vastrecht). In de tweede helft kwam daar 2 eurocent bovenop. Daarmee lag de prijs fors boven die in het jaar 2000, toen de tarieven respectievelijk 22 en 24 eurocent bedroegen. In 2004 en wellicht al vanaf volgend jaar is de gasmarkt voor particulieren vrij, nadat dit jaar het middensegment van het bedrijfsleven keuzevrijheid heeft gekregen.

Grootverbruikers hadden het beter voor elkaar. Na een forse stijging van 8 eurocent per kubieke meter in 1999 naar 14 eurocent in 2000 (inclusief toeslagen, exclusief BTW), nam de prijs vorig jaar met 1 eurocent licht toe tot 15 eurocent. De tuinbouwsector betaalde 18 eurocent in 2001, tegen 15 eurocent het voorgaande jaar.

Vanwege de liberalisering van de energiemarkt bestaat de Nederlandse Gasunie per 1 januari 2002 uit een handels- en een transportonderneming (Gastransport Services). De inkoop en verkoop van aardgas is in handen van Gasunie Trade & Supply. Gasunie beheert ook het gastransportnet in Nederland. Diepgaande verschillen van inzicht over verschillende zaken zorgden ervoor dat Gasunie vorig jaar verbeten een slepende juridische strijd voerde met toezichthouder DTe. Wordt vervolgd.

Over het afgelopen jaar bedroegen de investeringen 67 miljoen euro. Voor dit jaar voorziet Gasunie een bedrag van ruim 96 miljoen euro, die met name op gaat aan aanpassingen van het transportsysteem vanwege de liberalisering van de gasmarkt. Kostte dit proces Gasunie vorig jaar 4 miljoen euro, dit jaar verwacht Verberg daarvoor het viervoudige kwijt te zijn.

Voor dit jaar verwacht Gasunie een afzetniveau van ongeveer 82 miljard kubieke meter en een omzet van rond de 12 miljard euro. Verberg: „Door de liberalisering staat de binnenlandse markt onder druk. Dit willen wij deels oplossen door expansie naar het buitenland.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer