Binnenland

Bot niet met opgeheven vingertje in Jakarta

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft donderdag pijnpunten in de relatie met Jakarta besproken met zijn Indonesische collega Wirajuda. Hij bezwoer echter dat hij niet met een opgeheven vingertje naar Indonesië is gekomen. Het gaat om de manier en de toon waarop zaken worden aangekaart, stelde Bot, die blij is met zijn goede verstandhouding met de Indonesische leiding.

ANP
26 August 2004 13:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:33

Bot, die twee dagen in Indonesië verblijft, sprak voor Wirajuda met president Megawati, liet zijn woordvoerder telefonisch vanuit Jakarta weten. Vrijdag is een gesprek voorzien met haar rivaal, oud–generaal Yudhoyono, die in de peilingen naar de tweede, beslissende ronde van de presidentsverkiezingen op 20 september ruim op Megawati voorligt.

Bot hoopt dat Indonesië het ’moratorium’ op de doodstraf herstelt. Begin augustus voltrok een vuurpeloton in Medan (Sumatra) het doodvonnis aan een Indiase drugssmokkelaar. Nederland als EU–voorzitter liet zijn afkeuring daarover blijken. De doodstraf was sinds 2001 niet in Indonesië voltrokken.

In een Indonesische cel zit een Nederlander van Chinese komaf die vorig jaar ter dood is veroordeeld voor XTC–handel. Hij is tegen zijn veroordeling in beroep gegaan.

Ook steunt Nederland plannen van VN–secretaris–generaal Kofi Annan voor een onderzoek naar de recente vrijspraak van drie hoge militairen en een politieman voor hun rol in het bloedbad in Oost–Timor – na een voor Jakarta slecht afgelopen referendum in deze decennia lang door het Indonesisch leger geannexeerde Portugese kolonie – in 1999. Nederland steunt dit initiatief, aldus Bots woordvoerder.

Verder besprak Bot met Wirajuda de zaak–Thoenes, de Nederlandse journalist die in september 1999 in de Oost–Timorese hoofdstad Dili werd vermoord. De vervolging van de daders, afkomstig uit het Indonesische leger, vordert moeizaam. De Nederlandse minister heeft op dit punt geen helderheid gekregen.

Een mogelijk lichtpuntje vormde de opmerking van minister Wirajuda dat hij zal kijken naar het visum dat Nederlandse toeristen sinds 1 februari voor een bezoek aan Indonesië moeten aanschaffen. Voor een aantal andere Europese landen geldt diezelfde regeling, maar voor andere niet. Het visum, dat een maand geldig is, moet via de ambassade in eigen land worden aangevraagd en brengt kosten met zich. Bot had de zaak niet bij zijn collega aangekaart omdat hij geen veranderingen verwachtte, maar die ging naderhand na vragen van journalisten daarop in, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer