Kerk & religie

Drie Eritrese voorgangers verdwenen

Familieleden en vrienden van drie Eritrese voorgangers die al sinds mei gevangen zitten, ontdekten deze week dat de evangelicale leiders vanuit hun cel in Asmara zijn overgebracht naar een onbekende locatie.

Kerkredactie
26 August 2004 08:44Gewijzigd op 14 November 2020 01:33

De drie predikanten, ds. Haile Naizgi en dr. Kiflu Gebremeske van de Volle Evangelie Kerk en ds. Tesfatsion Hagos van de Rema Evangelicale Kerk, werden de achterliggende maanden vastgehouden op drie verschillende politiebureaus in Asmara. Hun echtgenotes en christelijke vrienden hadden toestemming om voedsel en kleding voor hen af te leveren. Toen zij dit afgelopen dinsdag opnieuw wilden doen, kregen zij van lokale autoriteiten te horen dat de mannen niet langer in hun cel zaten, zo bericht de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct.

De drie gevangen voorgangers mochten op geen enkele manier in contact komen met hun familieleden en vrienden - die ook de reden van hun arrestaties niet wisten.

Plaatselijke christenen die de echtgenotes van ds. Naizgi en Gebremeske deze week na het bekend worden van de verdwijning bezochten, verklaarden tegenover Compass dat zij hen aantroffen „in grote verslagenheid en diep verdriet over de plotselinge verdwijning van hun echtgenoten.”

„Zulke verdwijningen kunnen een stap in de goede richting zijn, maar ook een stap in de verkeerde”, aldus een bron. „Het komt voor dat de veiligheidsmensen je voor een paar uur of dagen naar een onbekende plaats brengen, om je vervolgens met een aantal serieuze waarschuwingen vrij te laten. Maar, zij kunnen je er ook voor onbepaalde tijd achterlaten.”

De afgelopen drie jaar zijn elf voormalige ministers, veertien journalisten en duizenden andere politieke dissidenten door het regime van president Issayas Afewerki opgepakt en opgesloten op geheime locaties. Hun familieleden hebben er geen idee van of zij nog leven.

Sinds mei 2002 heffen de Eritrese autoriteiten alle gemeenten op die de regering beschouwt als „religieuze sekten.” De militaire politie kreeg de opdracht hun bijeenkomsten met geweld te verstoren, in kerkgebouwen dan wel in privé-woningen. De staat erkent slechts vier godsdiensten: de orthodoxe, rooms-katholieke en lutherse kerken en de islam.

Op dit moment worden nog altijd minstens 400 leden van de verboden evangelicale kerken gevangen gehouden. Onder hen bevinden zich ruim zeventig militairen die al twee jaar onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten in de militaire gevangenis van Assab.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer