FSB: Geen spoor van terrorisme bij vliegtuigcrash
De bijna gelijktijdige crash van twee passagiersvliegtuigen in Rusland, waarbij dinsdag alle 89 inzittenden om het leven kwamen, lijkt vooralsnog niet het werk van terroristen. Dat heeft woordvoerder Sergej Ignatsjenko van de Russische veiligheidsdienst FSB woensdag gezegd.
Tussen de crashes van de twee vliegtuigen, die dinsdagavond kort na elkaar waren opgestegen van hetzelfde vliegveld in Moskou, zat slechts drie minuten verschil. Omdat de omstandigheden wezen op een dubbele aanslag, gelastte de Russische president Vladimir Poetin meteen een onderzoek, maar volgens Ignatsjenko zijn op de rampplekken geen aanwijzingen voor terrorisme gevonden. Wel zei hij dat onderzoekers van de FSB nog bezig waren met de ondervraging van personeel van de luchthaven Domodedovo, vanwaar de toestellen vertrokken.
Ignatsjenko herhaalde het eerder door de Russische autoriteiten al geuite vermoeden dat de bemanning en maatschappijen van de twee toestellen de luchtvaartreglementen hebben geschonden. De FSB onderzoekt onder andere of er inferieure brandstof is gebruikt.
In tegenstelling tot Ignatsjenko verklaarde de persdienst van de FSB dat geen enkele oorzaak voor de catastrofe wordt uitgesloten en dat bomexperts woensdagavond nog bezig waren de wrakken te onderzoeken. De persdienst voegde er wel aan toe dat er nog geen bewijs voor terroristische aanslagen was gevonden. Russische persbureaus meldden dat alle vier de vluchtdatarecorders van de toestellen zijn gevonden en voor onderzoek zijn overgebracht naar Moskou.
De vliegtuigen, een Toepolev-134 met 43 inzittenden en een Toepolev-154 met 46 inzittenden, stortten neer in de regio Toela en in de buurt van Rostov, respectievelijk 200 en 1000 kilometer ten zuiden van Moskou. In beide gebieden was het onstuimig weer toen de vliegtuigen verongelukten. Getuigen zeiden drie explosies te hebben gehoord voor de Toepolev-134 neerstortte. Het andere toestel, dat kort voor het verongelukte een noodsignaal uitzond, zou in de lucht in tweeën zijn gebroken. Omdat er rekening werd gehouden met de mogelijkheid van aanslagen werden de veiligheidsmaatregelen op Russische vliegvelden en andere openbare plekken verscherpt.
Volgens bronnen bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Noodsituaties had de Toepolev-154 een noodsignaal afgegeven ten teken dat het toestel was gekaapt. Een andere bron, die werd aangehaald door de persbureaus Interfax en Itar-Tass, zei dat het toestel een „gewoon” SOS had afgegeven.
Als er wel terrorisme in het spel is, is er mogelijk een verband met de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag in de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië. De pro-Russische president Achmad Kadyrov kwam in mei bij een aanslag om het leven. Tsjetsjeense rebellen worden verantwoordelijk gehouden voor tal van aanslagen, waarbij de afgelopen jaren honderden mensen zijn omgekomen.
De Tsjetsjeense ex-president en rebellenleider Aslan Maschadov liet echter via een woordvoerder weten niets met de crashes van doen te hebben. De in Londen woonachtige woordvoerder van Maschadov zei dat de separatisten „natuurlijk niet betrokken zijn” omdat „elke vorm van terreur voor ons onacceptabel is.”