Turkije begint operatie in Noordoost-Syrië
Turkije is het noordoosten van Syrië binnengevallen. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag. „Operatie Vredeslente gaat de terroristische dreiging tegen Turkije neutraliseren”, schrijft Erdogan op Twitter.
„De operatie gaat leiden tot een veilige zone in het gebied. Syrische vluchtelingen kunnen dan weer terugkeren naar huis”, vervolgt de president.
De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) melden dat Turkije is begonnen met luchtaanvallen. „Er is veel paniek onder de mensen.”
De stap zat er al langere tijd aan te komen. Turkije wil in het grensgebied van Syrië de Koerdische milities verjagen, omdat die als dreiging worden gezien. De YPG wordt door Turkije gezien als verlengstuk van de PKK. In Turkije worden deze organisaties gezien als terroristische groeperingen.
De Amerikaanse president Donald Trump liet woensdag weten dat vijftig Amerikaanse militairen uit het gebied zijn teruggetrokken.
Een door Turkije gesteunde Syrische rebellengroep, het Vrij Syrisch Leger of Nationaal Leger, heeft aangekondigd meedogenloos „en met ijzeren vuist” tegen Koerdische milities in het noordoosten van het land te zullen vechten. Volgens de groep hebben de Koerden hun geen andere keuze gelaten dan ten strijde te trekken. De aankondiging volgt op het begin van een grote Turkse militaire operatie tegen Koerdische milities langs de grens in Syrië.
President Erdogan zei dat de operatie Vredesbron in gang is gezet. Het is volgens hem een operatie gericht tegen Koerdische terroristen. Er zijn voor zover bekend nog geen troepen de grens over gestoken, maar de luchtaanvallen op de plaats Ras al-Ain hebben talrijke burgers op de vlucht doen slaan volgens waarnemers.
In de Syrische burgeroorlog hebben Koerdische milities zich met vooral Amerikaanse steun meester gemaakt van bijna heel Syrië op de linkeroever van de rivier de Eufraat, vaak ten koste van andere bevolkingsgroepen. Het Nationaal Leger bestaat voornamelijk uit Arabische en Turkmeense Syriërs die nu met Turkse steun hopen de Koerden terug te dringen.
In de Tweede Kamer is verontrust gereageerd op de Turkse inval in Syrië. Partijen van coalitie en oppositie pleiten voor maatregelen tegen Turkije.
Regeringspartij CDA noemt de invasie ongehoord, maar niet onverwacht. „Het aangekondigde vertrek van de Verenigde Staten geeft ruimte aan de expansiedrift van Turkije”, reageert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Volgens hem heeft de Europese Unie diplomatieke en economische kracht áls lidstaten eensgezind zijn. „Al deze middelen om Turkije terug te dwingen moeten worden ingezet”, vindt hij.
Ook coalitiepartner D66 ziet dat zo. „Niet onverwacht, wel zeer zorgelijk. Nu is het aan de EU om Turkije met alle diplomatieke middelen én met sancties tot andere gedachten te bewegen”, aldus D66’er Sjoerd Sjoerdsma.
Regeringspartner ChristenUnie vindt eveneens dat dit niet zonder gevolgen kan blijven. „Nu zaak dat de EU sancties afkondigt tegen Turkije”, bepleit Kamerlid Joël Voordewind.
Oppositiepartij SP spreekt over een volstrekt illegale, onverantwoorde en onacceptabele aanval op de Syrische gemeenschappen. „Dit krijg je wanneer Trump vuile deals maakt met president Erdogan”, zegt Kamerlid Sadet Karabulut. Volgens haar moet de internationale gemeenschap terugtrekking uit Syrië eisen, het NAVO-lidmaatschap van Turkije schorsen en een wapenembargo tegen Turkije afkondigen.
NAVO-topman Jens Stoltenberg rekent erop dat Turkije terughoudend handelt bij zijn militaire operatie in het noorden van Syrië. Hij roept de NAVO-lidstaat op de winst die is gemaakt bij het terugdringen van terreurbeweging Islamitische Staat niet in gevaar te brengen.
Ankara heeft het bondgenootschap ingelicht over het offensief. Stoltenberg spreekt er vrijdag over met de Turkse president Erdogan. De Noor had op die dag al een bezoek gepland aan Istanbul om met Turkse leiders te praten.