Zending in Colombia moet uitkijken
De Amerikaanse ambassade in Colombia waarschuwt zendelingen en kerken op het platteland voor mogelijke aanvallen door rebellen.
Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Christianity Today. Recent zijn vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC vastgelopen. In een verklaring, verspreid onder zendelingen, meldt de ambassade dat guerrilla’s in Colombia mogelijk Noord-Amerikaanse zendingen buiten de grote steden tot doelwit hebben. „We adviseren dringend alle leidinggevenden van zendingsorganisaties in Colombia contact op te nemen met hun personeel in het veld, en hen van deze bedreiging op de hoogte te stellen.” De grote steden die in de verklaring worden genoemd, zijn Bogotá, Medellin, Cali en twee steden aan de noordkust: Cartagena en Barranquilla.
Zendelingen in het land zeggen de waarschuwing zeer serieus te nemen. De eerste melding kwam op 4 maart binnen via een telefoontje midden in de nacht. Oud-zendelingen herinneren zich slechts één keer meegemaakt te hebben dat de ambassade in de kleine uurtjes belde. „De ambassade wil de oplettendheid van Amerikanen op het Colombiaanse platteland verscherpen. Men moet zich opnieuw de vraag stellen of aanwezigheid in dergelijke gebieden absoluut noodzakelijk is of niet”, aldus Jim McCauley van de Wycliffe-bijbelvertalers. Hij houdt zich bezig met veiligheidszaken. Er was veel paniek onder zendelingen toen de waarschuwing werd afgegeven, zegt McCauley. Maar na lange gesprekken met veiligheidsbeambtes van de ambassade is hem duidelijk geworden dat niet alle zendelingen in gevaar zijn. De grootste oplettendheid is geboden in gebieden waar de FARC actief is.
„Op dit moment zijn de meeste zendelingen nog in het land”, rapporteert Mary Ann Armet, verbonden aan de Latijns-Amerikaanse Zending (LAM) in Bogotá. „Er zijn slechts enkele mensen vertrokken, en sommige anderen zijn bezig te vertrekken.” Volgens Armet adviseren de grotere zendingsorganisaties hun personeel geen kerkdiensten te bezoeken dit weekeinde, als er lokale verkiezingen worden gehouden.
Zendelingen van de Zuidelijke Baptisten zijn ook geïnformeerd over het gevaar, deelt John Magyar mee. Zelf werkt hij inmiddels 31 jaar in Colombia voor de baptistische zending. „We hebben geen plannen te vertrekken, maar we zijn extra waakzaam. Wel heb ik veel gevaarlijker tijden meegemaakt. Als je je gezond verstand gebruikt en in de grotere steden blijft, ben je net zo veilig als in welk ander ontwikkelingsland ook.”
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde eind februari burgers niet naar Colombia af te reizen. „Amerikanen die reeds in het land verblijven of op weg zijn naar Colombia wordt geadviseerd uiterst voorzichtig te zijn in de huidige omstandigheden.”
De situatie in Colombia lijkt in verband te staan met een toespraak van de presidentskandidaat Alvaro Uribe Vélez. Deze toespraak werd gesponsord door een internationale charismatische zendingsorganisatie. Uribe, volgens peilingen de sterkste kandidaat, bepleitte een krachtig militair optreden tegen de verschillende guerrillabewegingen. Na zijn pleidooi circuleerden geruchten dat de rebellenbeweging FARC evangelische kerken als doelwit zou nemen.
Stephen Armet van de LAM zegt dat de meeste van de grotere zendingsorganisaties ervoor hebben gezorgd dat hun mensen worden begeleid door veiligheidspersoneel. Dat geeft waarschuwingen door, zodat zendelingen zo snel mogelijk kunnen vertrekken, aldus Armet. „Deze veiligheidsmensen adviseren ook bepaalde rode zones, waar guerrilla’s actief zijn, niet te doorkruisen.”
Gesprekken tussen de Colombiaanse regering en FARC-leiders mislukten op 19 februari, toen een groep rebellen een vliegtuig kaapte en een senator in gijzeling nam. Daarop gaf president Andres Pastrana het leger opdracht een rebelse enclave in te nemen. De rebellen antwoordden met aanvallen op elektriciteitcentrales en telefoonverbindingen.
Het conflict tussen regering en rebellen is inmiddels 38 jaar oud en heeft meer dan 40.000 mensen het leven gekost.