Koopkrachtverlies minima beperkt
Het kabinet zal het koopkrachtverlies voor de zwakste groepen volgend jaar beperken tot minder dan 1 procent, zeggen bronnen in politiek Den Haag. De ministers De Geus (Sociale Zaken) en Zalm (Financiën) zouden daartoe woensdag voorstellen aan de ministerraad doen.
Zonder nadere maatregelen zouden minima en AOW’ers zonder aanvullend pensioen er in 2005 2 procent op achteruitgaan, terwijl het gemiddelde koopkrachtverlies volgend jaar 1 procent bedraagt.
De Geus en Zalm zeiden dinsdag dat het kabinet goede vorderingen heeft gemaakt over de koopkrachtreparatie, maar dat er nog geen besluit is gevallen. Beide ministers toonden zich wel optimistisch. „Er moet nog wat gepuzzeld worden, maar de sfeer is erg goed”, aldus De Geus. Zalm: „Het voorstel zit al in ons hoofd. Ik verwacht niet veel problemen meer.” Niettemin denken betrokkenen dat het kabinet pas donderdag een definitief besluit neemt.
Dat iedereen er volgend jaar op achteruitgaat is volgens het kabinet gezien de economische situatie onvermijdelijk, maar vooral CDA’er De Geus maakte zich de afgelopen weken sterk voor een evenwichtiger verdeling van de pijn. Zijn VVD-collega Zalm wilde tot dusver slechts circa 300 miljoen euro voor koopkrachtreparatie beschikbaar stellen.
Zalm noch De Geus wilde dinsdag ingaan op de details van hun voorstel. Maar volgens ingewijden wordt onder meer gedacht aan een verhoging van de fiscale aftrek voor ouderen en een nettoverhoging van de AOW-uitkeringen. De ministers streven ernaar om vooral groepen die hard worden getroffen door de bezuinigingen van het kabinet, zoals chronisch zieken en gezinnen met kinderen, te ontzien.
Het kabinet legt de komende dagen de laatste hand aan de rijksbegroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag verschijnt. Veel maatregelen zijn de afgelopen weken al uitgelekt. Zo zal de in het regeerakkoord aangekondigde afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting volgend jaar nog niet doorgaan. Dat heeft te maken met technische problemen. Het kabinet moet daar overigens formeel nog een besluit over nemen, aldus minister Remkes van Binnenlandse Zaken dinsdag. In 2006 wordt die belasting voor bewoners wel geschrapt.
Volgens Zalm betekent het langer handhaven van de onroerendezaakbelasting geen financieel nadeel voor huurders en huiseigenaren. De maatregel zou namelijk voor 2005 gepaard gaan met een lastenverzwaring, en die gaat nu niet door. Niettemin drong de Vereniging Eigen Huis er dinsdag bij de Tweede Kamer op aan om de stijging van gemeentelijke lasten aan banden te leggen nu de afschaffing ervan voorlopig niet doorgaat. Volgens Eigen Huis rijzen de gemeentelijke tarieven al jaren de pan uit.