Li Peng probeert naam te zuiveren
De ex-premier van China, Li Peng, poogt zijn naam te zuiveren. De voormalig eerste minister geldt voor velen als de ”slachter van Peking” omdat hij in juni 1989 een uiterst bloedig einde liet maken aan massale studentenbetogingen voor hervormingen op het Plein van de Hemelse Vrede.
Li heeft nu in een essay in een blad van de Communistische Partij geschreven dat niet hij, maar de toenmalige Chinese sterke man Deng Xiaoping het leger de opdracht gaf in te grijpen. Verscheidene Aziatische media maakten donderdag melding van de opmerkingen van Li.
De in 1988 aangetreden ex-premier omschrijft zich vooral als een timide nieuwkomer in 1989, die slechts uitvoerde wat Deng hem destijds binnen een overigens verdeelde Chinese top opdroeg. De in 1997 overleden Deng zou de premier in 1989 hebben bevolen te laten zien dat hij dapper en volwassen genoeg was om een einde te maken aan de democratiseringsbeweging.
Uit officiële partijstukken die enkele jaren geleden uitlekten is gebleken dat Li wel degelijk een leidende rol had bij het neerslaan van het protest. Evenzeer is uit deze uit China gesmokkelde dossiers gebleken dat ook Deng behoorde tot de groep van haviken die samen met onder anderen Li de knoop doorhakte en het Volksbevrijdingsleger met tanks en al op de weerloze studenten afstuurde.
Hoeveel mensen er tijdens het bloedbad werden gedood is nog altijd niet bekend. De schattingen lopen uiteen van enkele honderden tot mogelijk enkele duizenden. Binnen de Chinese staatsleiding wordt en werd er tot dusver niet of nauwelijks publiekelijk over gesproken. Herdenkingen op het enorme plein in Peking worden niet toegestaan.
De beschuldigende vinger aan het adres van Deng komt enkele dagen voordat China stilstaat bij de honderdste geboortedag (zondag) van de ex-leider. Deng Xiaoping geldt als de vader van de economische modernisering van de volksrepubliek, de man die China openstelde voor het Westen. Nu is China de snelst groeiende economie ter wereld, een prestatie die volgens de media dezer dagen in China het gevolg van de kapitalistisch experimenten van Deng.
Huidig president Hu Jintao zei eerder deze week bij de onthulling van (weer) een standbeeld van Deng „dat kameraad Deng Xiaoping het beste herdacht kan worden door zijn beleid van het ”socialisme met Chinese karakteristieken” met kracht voort te zetten.”