Werkloosheid moet nog een hobbeltje nemen
Na een verdubbeling in de afgelopen drie jaar, lijkt de werkloosheid onder controle. Voor de tweede maand op rij heeft het CBS donderdag een daling van het aantal mensen zonder baan bekendgemaakt. Economen zijn in hun nopjes. Toch waarschuwen zij voor een tijdelijke stijging van de werkloosheid in de komende maanden.
In mei, juni en juli daalde de werkloosheid naar 6,4 procent. Met andere woorden, in die maanden zaten 485.000 mensen werkloos thuis. Economen zijn blij verrassend en het Centraal Planbureau noemt de cijfers „een bemoedigend signaal". In de periode van maart tot en met mei was het percentage werklozen nog 6,6.
Drijvende kracht achter de daling is het herstel van de economie. En hoewel economen verwachten dat de groei zal doorzetten, houden zij ernstig rekening met een tijdelijke opleving van de werkloosheid in de komende maanden.
Door de positieve berichten over de economie herleeft bij mensen de hoop op een baan, zeggen economen M. van Oijen van de Rabobank en A. Schuiling van Fortis. Als gevolg zullen werklozen die het zoeken naar een baan hadden opgegeven, zich weer aanbieden op de arbeidsmarkt. Zij gaan daardoor wel meetellen in de werkloosheidscijfers. Bovendien eist het kabinet dat werklozen steeds sneller aan de slag gaan, zegt Schuiling.
Door het aanhoudende herstel van de economie zal deze nieuwe dip echter van korte duur zijn, denkt ook econoom N. Klene van de ABN Amro. Met Van Oijen verwacht hij dat de werkloosheid dit jaar uitkomt op 6,5 procent. Na de opbeurende cijfers over mei, juni en juli overweegt Klene zelfs om het percentage naar beneden bij te stellen.
Het Centraal Planbureau raamt het percentage werklozen dit jaar op 6,75 procent. Volgens econoom M. Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) „lijkt dit wat hoog" gezien de daling van de werkloosheid in de meest recente CBS–cijfers.
Het Centraal Planbureau sluit zich daarbij aan. „Als deze daling zich gaat voortzetten, komen we onder onze raming uit", aldus een woordvoerster. Ze benadrukt echter dat het aantal werklozen sterk van maand tot maand kan verschillen. Het is daarom te vroeg om de schatting aan te passen.