Rotterdam aast op biomassa Rusland
Het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) hoopt een groot ladingpakket biomassa vanuit Rusland binnen te halen. Op termijn zou het gaan om zeker 5 miljoen ton per jaar.
Dat heeft een woordvoerder van het GHR dinsdag bevestigd.
Energiebedrijf Essent wordt genoemd als importeur voor de biomassa. Dat bedrijf houdt echter nog een slag om de arm. „Het is een heel interessante mogelijkheid, maar die moet nog heel goed worden onderzocht”, aldus P. van Zon, directeur duurzame energie bij Essent. Van Zon zegt de hoeveelheden die het GHR noemt wel erg groot te vinden.
Wel hebben Essent, het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) en houtimporteur Koninklijke Eduard van Leer een intentieverklaring ondertekend voor het project.
Volgens het GHR is het de bedoeling dat de biomassa per zeeschip naar Rotterdam komt. Dan wordt het materiaal vanuit de Rotterdamse haven per binnenschip verder vervoerd naar de elektriciteitscentrales. Die kunnen met de verbranding van de biomassa groene stroom opwekken. Van Zon benadrukt dat het bedrijf zogenoemde schone biomassa gebruikt voor de opwekking. „Het hout is afkomstig van de bosbouw.” Het gaat om afval van het zagen, zoals zaagsel en snippers, dat tot biomassa wordt geplet.
De Nederlandse samenwerking is tot stand gekomen op instigatie van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties. „Het project is bedacht om de Russische houtindustrie te helpen”, legt projectleider H. Jansen uit. „Rusland heeft de grootste bosvoorraden ter wereld. Wij hebben de energiebedrijven daarop gewezen.”
Jansen is nu in Rusland om te kijken vanuit welke havens het vervoer het beste kan. Daarbij wordt gekeken naar Sint Petersburg en Ustluga, even boven Estland. „Het is de bedoeling dat de biomassa met grote zeeschepen naar Rotterdam komt”, legt K. Weststrate van de Mainport Holding Rotterdam (MHR) Consultancy uit. Hij is namens het GHR betrokken bij het project.
„De biomassa wordt bij een Rotterdamse bulkstuwadoor overgeslagen en eventueel gemengd met kolen”, aldus Weststrate. Zo’n mengsel geeft bij verstoken een geringere CO2-uitstoot.
Volgens Weststrate is het voor de Nederlandse energiebedrijven zeer opportuun hun biomassa uit Rusland te halen, in plaats van uit landen zoals Zweden. „Daar lopen ze met een stofzuiger door het bos om hout te vinden”, schertst hij.
Voor het begin van de zomer moeten de eerste, zogenoemde pellets biomassa, naar Rotterdam komen. Pellets zijn een soort kleine rolletjes van samengeperst hout.