Eneco neemt contract over van Nuon
Energiebedrijf Eneco wil het afnamecontract met de elektriciteitscentrale Rijnmond Energie overnemen van Nuon. Eneco wil minder afhankelijk zijn van de inkoop van stroom, zo liet een woordvoerder dinsdag weten.
Nuon en Eneco hebben in principe overeenstemming over de overname van het contract. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft dinsdag goedkeuring verleend voor de verkoop. Shell-dochter Intergen, eigenaar van de centrale, moet nog toestemming verlenen. Intergen was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.
De twee maanden oude centrale heeft een productiecapaciteit van 800 megawatt. Als Eneco het afnamecontract, met een looptijd van vijftien jaar, overneemt, kan het energiebedrijf daarmee in een kwart van zijn energiebehoefte voorzien.
Het is onbekend hoeveel Eneco betaalt. Bij de aanvang van de bouw van de centrale, drie jaar geleden, had Eneco nog geen interesse. De liberalisering van de energiemarkt en de verregaande concentratie in de energiewereld hebben de omstandigheden veranderd. „Sinds een jaar hangen we de gedachte aan dat we meer zekerheid willen hebben en minder afhankelijk willen zijn van stroominkoop”, verklaarde een woordvoerder van Eneco. „Dat kan door middel van eigen centrales of via dit soort langdurige afnamecontracten.”
Nuon doet het contract van de hand omdat het energiebedrijf sinds kort over eigen productiecapaciteit beschikt. In maart kocht Nuon de Europese elektriciteitscentrales van het Amerikaanse Reliant. Hierdoor heeft Nuon toegang tot 3500 megawatt capaciteit.
De NMa bepaalde dat Nuon na de overname van de Reliant-centrales een deel van de capaciteit, ongeveer 900 megawatt, publiekelijk moest veilen. Anders zou Nuon een te dominante marktpositie krijgen, zo oordeelde de NMa.
Door de verkoop van het afnamecontract hoeft Nuon nog maar 200 megawatt te veilen, zo bevestigde de NMa dinsdag. Het energiebedrijf maakt deze maand bekend wanneer de stroomveiling zal worden gehouden.