Binnenland

Cel voor jihadisten, ook voor oorlogsmisdrijf

De Syriëgangers Oussama A. (24) uit Utrecht en Reda N. (25) uit Leiden zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank Den Haag acht dinsdag bewezen dat zij in Syrië en Irak meededen met de terreurorganisatie IS en terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.

ANP
23 July 2019 13:35Gewijzigd op 16 November 2020 16:35

De straf voor A. geldt ook voor het lachend poseren op een foto met een gekruisigd persoon. Met het Openbaar Ministerie noemt ook de rechtbank dit een oorlogsmisdrijf. Het is de eerste keer dat een jihadist in Nederland hiervoor is berecht. A. heeft met de foto de persoonlijke waardigheid van de overledene aangetast, iets wat is vastgelegd in de Geneefse verdragen. Met de verspreiding van de foto droeg A. bij aan de verheerlijking van IS, vindt de rechtbank, die alleen al voor deze foto 2,5 jaar cel meetelde. De verspreiding van twee andere foto’s waarop ook gedode IS-slachtoffers stonden, vindt de rechtbank geen oorlogsmisdrijf.

N. werd vrijgesproken van het ronselen van twee bekenden voor de gewapende strijd. De rechtbank was hier niet van overtuigd. De twee gingen overigens niet.

A. en N. waren niet samen in het strijdgebied en ze ontkenden beiden stellig dat ze hadden gevochten. Ze zeiden dat ze in ziekenhuizen mensen verzorgden. De rechtbank geloofde daar niets van. Bij beiden ziet de rechtbank veel bewijzen dat ze een strijder waren.

Het tweetal kwam elkaar tegen in Turkije, waar ze naar eigen zeggen naartoe waren gevlucht uit onvrede over IS. Hun advocaat had aangevoerd dat het OM ze in Nederland niet voor de tweede keer mag vervolgen. De rechtbank ging daar niet in mee, omdat de Turkse straf nog niet onherroepelijk was en ook nog niet was uitgezeten. Wel trok de rechtbank de 1,5 jaar cel die ze in Turkije doorbrachten al af van de nu opgelegde straf. Er was bijna acht en zeven jaar cel geëist.

A. en N. zijn teleurgesteld en gaan in hoger beroep, zei hun advocaat. Volgens hem was het proces in Turkije wel afgerond. Ook wijst hij op grote verschillen in strafmaat tussen Syriëgangers en vindt hij de 2,5 jaar cel voor één foto veel te hoog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer