Duitse regering doet geen concessies
In het oosten van Duitsland zijn maandag net als vorige week weer tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het arbeidsmarktbeleid van de regering-Schröder. Volgens Duitse media waren er zeker 85.000 mensen op de been.
Ondanks de aanhoudende protesten tegen de bezuinigingen in het stelsel van sociale voorzieningen heeft de rood-groene regering duidelijk gemaakt dat verdere concessies uitgesloten zijn.
Een regeringswoordvoerder kondigde nauwere samenwerking aan tussen de voorlichtingsdienst van de regering, het ministerie van Economische Zaken en het federale bureau van arbeidszaken opdat de noodzaak van de hervormingen beter voor het voetlicht wordt gebracht. Schröder houdt morgen een persconferentie waarop hij zijn beleid nader toelicht.
Het belangrijkste strijdpunt is de voorgenomen korting van uitkeringen voor langdurig werklozen. De maatregel treft vooral het voormalige Oost-Duitsland. Hier is de werkloosheid met 18,5 procent het dubbele van de rest van het land. In veel plaatsen zit zelfs bijna de helft van de bevolking zonder werk.
De hervormingen, die deel uitmaken van een veelomvattend, hoogst onpopulair bezuinigingspakket dat de stagnerende economie moet stimuleren, reduceren de uitkeringen van langdurig werklozen tot op bijstandsniveau en moet de deelname aan het arbeidsproces versterken.
Om de demonstranten tegemoet te komen, besloot de regering vorige week de datum waarop de lagere uitkeringen voor het eerst worden verstrekt te verschuiven. Ook komen meer gezinnen in aanmerking voor belastingvoordelen voor afhankelijke kinderen dan aanvankelijk gepland. De organisatoren van de protesten kondigden ondanks de concessies meer demonstraties aan.
De maandagse protesten, tijdens welke de leuze ”Wij zijn het volk” wordt gescandeerd, roepen de demonstraties uit 1989 in herinnering, die gericht waren tegen het Oost-Duitse communistische regime. Voor de regeringspartijen SPD en de Groenen zijn ze uiterst pijnlijk. Met name de SPD is beducht voor verlies bij verkiezingen die voor de komende herfst op het programma staan. Eerder dit jaar, zoals in juni bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, moesten de sociaal-democraten al gevoelige verliezen incasseren.