Wetenschap & techniek

Kans op hittegolf in juni honderd keer groter dan in 1900

De extreme hittegolf die Europa al weken teistert, heeft alles te maken met klimaatverandering. Extreme temperaturen zijn vijf keer waarschijnlijker tijdens dan zonder een klimaatverandering. En de kans op een extreme hittegolf in juni is momenteel honderd keer hoger is dan rond 1900.

Redactie wetenschap
4 July 2019 11:20Gewijzigd op 16 November 2020 16:27
beeld ANP, Bart Maat
beeld ANP, Bart Maat

Dat stelde een team klimaatwetenschappers donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature op basis van een analyse van 200 wetenschappelijke studies. Ook zullen volgens hen droogte, overstromingen en stormen vaker voorkomen naarmate de klimaatverandering doorzet.

De wetenschappers presenteerden hun onderzoek tijdens de International Conference on Statistical Climatology in de oververhitte Zuid-Franse stad Toulouse. In de eveneens zuidelijke plaats Gallargues-le-Montueux tikte de thermometer tijdens de conferentie vorige week 45,9 graden aan.

„Hittegolven zullen vaker voorkomen nu het klimaat verandert. En dat is een groot probleem voor de samenleving”, zegt Dim Coumou, klimaatwetenschapper aan de Vrije Universiteit van Amsterdam in Nature.

De klimaatdeskundigen vermoeden dat de effecten van klimaatverandering eerder onder- dan overschatten. Effecten van bewolking, landgebruik, irrigatie en luchtvervuiling worden nu nauwelijks meegenomen in de berekeningen, terwijl ze ook invloed hebben op de temperatuur, zegt Robert Vautard, klimaatonderzoeker in het Franse Gif-sur-Yvette.

Sommige weerbureau’s hebben aangekondigd dat de invloed van klimaatverandering op het weer deel gaat uitmaken van de dagelijkse weersverwachting. De Deutsche Wetterdienst –de Duitse KNMI– onderzoekt al in hoeverre klimaatverandering het weer in Europa beïnvloedt.

Klimaatwetenschappers ervaren dat extreem weer de belangstelling van het publiek voor klimaatverandering aanjaagt. „Ik heb de laatste dagen meer journalisten gesproken dan anders in maanden”, laat klimaatwetenschapper Friederike Otto van de University of Oxford weten. „Hoe gek het ook klinkt, dat is een deel van mijn werk geworden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer