Vier op tien zzp’ers zonder noodvoorziening
Van alle zelfstandigen zonder personeel, zegt 41 procent geen enkele voorziening te hebben getroffen voor arbeidsongeschiktheid. Verzekeringen zijn voor hen te duur en ze hebben ook geen spaargeld achter de hand voor het geval ze hun werk niet meer kunnen uitvoeren. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO op basis van onderzoek onder ruim 5000 zzp’ers.
Van alle zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), zegt 41 procent geen enkele voorziening te hebben getroffen voor arbeidsongeschiktheid. Verzekeringen zijn voor hen te duur en ze hebben ook geen spaargeld achter de hand.
Dat meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO donderdag op basis van onderzoek onder ruim 5000 zzp’ers.
Vooral bij zzp’ers met lage inkomens is het aandeel ondernemers zonder noodplan groot. Bij de groep met de laagste inkomens gaf 65 procent aan geen enkele maatregel te hebben genomen om zich in te dekken tegen arbeidsongeschiktheid. Bij de hoogste inkomens was dit een kwart.
Zzp’ers zijn, anders dan werknemers, niet verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) af te sluiten. Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat net geen 1 op de 5 zelfstandigen zo’n verzekering heeft.
Dat baart zowel de overheid als vakbonden zorgen. In het akkoord over een nieuw pensioenstelsel is daarom afgesproken dat het ook voor zelfstandige ondernemers verplicht wordt zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
Vakbond VCP zegt in een reactie: „Het is goed dat er eindelijk een verplichting komt. Met een verplichting kunnen vanwege schaalgrootte en collectiviteit, de kosten voor een dergelijke verzekering betaalbaar worden voor alle inkomenscategorieën.”
Jan Schreuders, coördinator arbeidsvoorwaarden bij de RMU: „De praktijk laat opnieuw zien dat veel zzp’ers niet de verantwoordelijkheid nemen om iets te regelen voor het geval zij arbeidsongeschikt raken. Als dat gebeurd, moet de overheid bijspringen en worden de kosten op de samenleving afgewenteld. Daarom is de RMU voorstander van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering mits er ook een uitstapmogelijkheid is.”