Achtergrond: Schatzoeken met een mobiel
Wereldwijd liggen miljoenen schatten zomaar voor het oprapen. Ze zorgen voor een wandeling met een doel. Verslag van goudkoorts met gps.
Nog tien meter, nog vijf, nog één… Gewapend met een mobiele telefoon struinen we over de hei bij Vierhouten. Volgens de app van geocaching.com liggen hier binnen een straal van 1,5 kilometer zes ‘schatten’.
Ruim anderhalve week eerder deden we namelijk een verrassende ontdekking: de schaapskooi van Elspeet, een plek waar we regelmatig komen, herbergt al jaren een schat. Iets waar we altijd aan voorbijliepen. Bij onze ontdekkingstocht kwamen we erachter dat wereldwijd miljoenen schatten wachten om ontdekt te worden.
Populair
Geocaching (spreek uit ”dzjieokesjing”) is wereldwijd populair, weet Jaap van Raffe. De onderzoeker bij Wageningen University & Research maakte beroepshalve kennis met gps en geocaching en jaagt sindsdien wekelijks op nieuwe caches. Van Raffe deelt zijn ervaringen in het boek ”Alles over geocaching” en op de gelijknamige website. „In 2018 waren er in Nederland ongeveer 63.000 geregistreerde cacheteams actief”, weet de onderzoeker. „Een team kan bestaan uit één of meer personen, dus voorzichtig geschat waren er 100.000 Nederlandse cachers. In Nederland waren er de eerste maanden van 2019 alweer 10 procent meer cachers actief dan in de eerste maanden van 2018.”
Van Raffe waardeert vooral het bezig zijn en de bijzondere locaties: „Zelfs op plekken waar je bekend bent, ontdek je nieuwe dingen. Geocachen geeft je bovendien een doel om op pad te gaan. Je gaat niet zomaar wat lopen, maar zoekt een schat.”
Reinier, Peter en Matthias Klaver bevestigen dat. De broers gaan regelmatig met hun ouders en zusje op zoek naar nieuwe caches. „Eigenlijk zijn er veel dingen leuk aan geocaching: het navigeren naar onbekende locaties, het zoeken naar caches en de combinatie van een digitaal hulpmiddel en actief zijn in de natuur”, vertelt Reinier. „In bijna alle natuurgebieden en steden liggen wel caches verborgen. Je weet nooit wat je gaat vinden en hoe moeilijk of makkelijk het is. Dat maakt geocachen heel afwisselend.”
Letterboxen en trails
De cachers hebben niets te veel gezegd. Aangestoken door hun enthousiasme gaan we op een vrije middag op pad. Meer dan een smartphone met locatieservices (gps) en een account op geocaching.com is niet nodig. Via de Geocaching-app gaat een wereld voor ons open: binnen een straal van 2 kilometer liggen veertien caches verstopt!
De dichtstbijzijnde ligt op zo’n 200 meter van huis, bij de schaapskooi. Daar gaan we dan ook driftig op zoek. Toch laat de schat zich nog niet zo gemakkelijk vinden. Een hint in de app geeft uitkomst. Gejuich alom!
Gespannen openen we de kist. Wat zit erin? Geen klinkende munt, wel een medaille en een ”log” – een schriftje waarin vinders naam en datum vermelden. Na een aantekening te hebben gemaakt, bergen we de schat weer op. Voor de volgende speurder.
Goudkoorts
Hoe simpel het geocachen ook lijkt, opeens hebben we goudkoorts. Deze eerste cache smaakt naar meer. Dus wandelen we langs bos en hei naar de volgende bestemming. Krijgen we gelijk onze dagelijkse portie beweging.
Ondertussen fantaseren we over de volgende schat. Er zijn vijftien verschillende caches – variërend van ”letterboxen”, met een unieke stempel en aanwijzingen in plaats van coördinaten, tot hele ”trails”, met ingewikkelde sommen die de gps-coördinaten van de volgende cache vormen.
Volgens de app is onze volgende cache een gewone – klein en met een lage moeilijkheidsgraad. Toch ontbrandt in de buurt van de locatie een hevige zoektocht. De gps-coördinaten zijn namelijk niet altijd even nauwkeurig. Na wat speurwerk is het raak: aan een boom zit een klein buisje geschroefd. De kinderen reageren teleurgesteld: „Is dat nou een schat?!”
Premiumcaches
De teleurstelling is van korte duur. Speuren naar caches blijkt té leuk om er nu al mee te stoppen. Gelukkig toont de app nog meer schatten in de buurt. Sommige zijn echter alleen zichtbaar met een premiumaccount. Daarvoor betalen gebruikers € 6,40 per maand of € 32 per jaar. Opmerkelijk genoeg toont de website de ”premiumcache” die wij willen zoeken wel. Dus gaan we op de grens van bos en hei op zoek naar ”Vissen bij de heide!”. De cache heeft formaat micro en is dus nog kleiner dan de teleurstellende schat van zojuist. Moeilijkheidsgraad 4,5 belooft bovendien geen gemakkelijke zoektocht.
Aangekomen bij de gps-coördinaten wacht ons inderdaad een ingewikkelde klus. „Zorg ervoor dat je een hengel van ten minste 8 meter hebt”, luidt de hint. Zonder hengel beginnen we dus niets. Een voor een wegen we alle woorden. Waar moeten we zoeken?
Als we na drie kwartier zoeken in struiken en bomen nog steeds bot vangen, geven we de moed op. Pech gehad.
Onze zoekactie trekt wel bekijks. Kennissen kijken nieuwsgierig toe en langskomende vrienden bieden spontaan een helpende hand. „Wat hangt daar?” roept opeens een toerist. En inderdaad, op 5 meter hoogte hangt een dobber. Beet!
Nanocache
Voldaan beginnen we even later aan de terugtocht. De piepkleine derde schat gaf veel voldoening. Dat we net wilden opgeven, maakte de vondst nóg leuker.
De broers Klaver herkennen dat. „Ik vond een keer een nanocache. Die was piepklein en zat verstopt in de schroef van een tuinhek”, vertelt Peter. Ook vonden de jongens een cache in een oude bunker in de Ardennen. En onder een glazen koepel in het bos bleek playmobil verstopt. Matthias vertelt over een bijzondere cache: „Onder een lantaarn lag een doosje met daarin de tekst „Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.””
Enthousiast gemaakt door de verhalen én onze eigen ervaringen besluiten we unaniem binnenkort nog eens op pad te gaan. De twee tekenbeten nemen we voor lief – de app had ons gewaarschuwd. Onze volgende uitdaging? We gaan zelf een cache zetten, wie weet welke verhalen die losmaakt.
Geocachen voor beginners
Jaap van Raffe vond inmiddels zo’n 2000 caches in binnen- en buitenland. Wekelijks gaat hij op zoek naar nieuwe caches. Meedoen is eenvoudig en hoeft niet veel te kosten, legt Van Raffe uit: „Je hebt alleen een gps-apparaat of smartphone met gps nodig. Gebruikers hebben vaak al een smartphone en hoeven dus niet een nieuw apparaatje aan te schaffen. Voor je op pad gaat, moet je je aanmelden op geocaching.com.
Daar vind je alle geocaches die wereldwijd verstopt zijn. Als lid kun je geocaches uitzoeken, de coördinaten op je smartphone ingeven en zoeken naar de schat. Om het cachen uit te proberen, is een basislidmaatschap voldoende. Beginners kunnen het best een cache in de buurt uitzoeken. Die zijn er gegarandeerd, want in Nederland liggen er op dit moment bijna 38.000.”
Sanne het schaap in het koekoeksnest
Geïnspireerd door andere caches besluiten we er zelf een te maken. Zo moeilijk is dat niet. Van een oud appelstrooppotje maken we een ”container”, met daarin een log en instructies voor de vinder. Als extraatje voegen we een ”trackable bug” toe. Vinders kunnen dit plaatje met een code registreren en meenemen naar een volgende locatie. Aan de ”bug” knopen we een sleutelhanger met een schaapje. ”Sanne het schaap” is compleet.
Voor onze cache vinden we een mooie locatie in de buurt: een verlaten vogelnest in een boomstam. Vanaf nu heet de cache ”Het koekoeksnest”, te vinden op N 52° 18.034 E 005° 47.115. De cache is het koekoeksjong, Sanne het schaap een tijdelijke nestbewoner.
Nadat de cache is goedgekeurd, gaat het snel. Fanatieke cachers stuiven eropaf; binnen een uur is Sanne het schaap vertrokken. Nog geen 24 uur later heeft ze al 83 kilometer afgelegd. Niet slecht voor een schaap en, getuige het enthousiasme van de tijdelijke eigenaar, het begin van een heuse wereldreis.