Binnenland

Geen verbod op konijnenjacht

Duinbeheerders hebben de noodklok geluid. Het duinkonijn is als gevolg van een besmettelijk virus zo goed als verdwenen en moet beschermd worden tegen het jachtgeweer. Op andere plaatsen in Nederland kunnen ze het konijn echter wel schieten. In groten getale knagen ze daar de kabels door of eten ze de bloemen van de graven.

ANP
12 August 2004 14:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:31

Hoe het precies met de (wilde) konijnenpopulatie in Nederland gesteld staat, is voor het Faunafonds en het ministerie van Landbouw een raadsel. Feit is dat een besmettelijk virus, het viraal haemorrhagisch syndroom (VHS) of Chinese ziekte, de kolonie flink heeft uitgedund. Ook de ziekte myxomatose is onder meer onder de konijnen rondom Rotterdam toegeslagen. Op verschillende plaatsen is het konijn hierdoor „vrijwel uitgestorven", zo constateerde minister Veerman van Landbouw eerder.

Het zijn voornamelijk de duinen waar amper nog een konijn te bekennen is. De Stichting Duinbehoud vroeg de minister daarom dit jaar de jacht op het konijn te verbieden. Want zonder de dieren verwilderen de planten en struiken langs de kust. Ook op de Utrechtse Heuvelrug en rondom het Gronings–Friese Lauwersmeer worden de dieren node gemist. De Dierenbescherming is met een e–mailactie aan Veerman voor het bedreigde konijn in de bres gesprongen.

Maar een jachtverbod is volgens het Faunafonds en de minister niet nodig. En ook niet gewenst. Want op verscheidene plaatsen in Nederland is het konijn met zijn ganse familie springlevend. In Zwolle knagen de dieren sinds begin dit jaar in groten getale de kabels van de bewakingscamera’s van de gevangenis door. De bloemen op begraafplaatsen in en rond Amersfoort zijn niet veilig meer. Ook energiebedrijf Nuon kampt in Flevoland met een konijnenplaag. Hekken en rubberflappen ten spijt zien de dieren kans het terrein op te komen en aan de stroomleidingen te knabbelen.

Faunafonds–secretaris Revoort kan zo nog tal van plekken opnoemen waar de konijnen vrolijk graven en knagen. Bij het Prins Clausplein bij Den Haag en de Maaslandkering in de Nieuwe Waterweg barst het van de konijnenholen. Begraafplaatsen en sportvelden zijn eveneens in trek bij de dieren. En dat kan gevaarlijk zijn wanneer de sporters in een inzakkende gang stappen en bijvoorbeeld een been breken.

„De indruk bestaat dat konijnen zich verplaatsen van gebieden buiten de bebouwde kom naar gronden gelegen binnen de bebouwde kom", meldt het Faunafonds in zijn advies aan de minister. Volgens Revoort lijken de dieren vooral bebouwde gebieden als woonwijken en industrieterreinen uit te kiezen, waar pas nog gebouwd, en dus in de grond gewoeld is. „Zij lijken een voorkeur te hebben voor los zand."

De Nederlandse konijnenstand moet daarom in kaart worden gebracht. Tot die duidelijkheid er is moet het dier, daar waar het overlast veroorzaakt, in ieder geval gewoon bejaagd kunnen worden, zo vinden minister en Faunafonds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer