Taakstraf geëist voor fraude met incasso
Officier van justitie C. Kok heeft woensdag voor de rechtbank in Alkmaar 120 uur taakstraf geëist tegen
F. Schirris uit Heerhugowaard.
De 44-jarige medeoprichter van de nieuwe politieke partij Nederland Anders heeft zich volgens het openbaar ministerie in oktober 2002 schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte.
Schirris toonde in oktober 2002 via een boek en op televisie aan hoe eenvoudig het is misbruik te maken van de automatische incassomachtiging die veel bedrijven gebruiken. Hij incasseerde met behulp van Rabo Telebankieren ruim 700.000 euro van bedrijven en instellingen zoals de VVD, Philips en Sanoma Uitgevers. Een door de rekeninghouder verstrekte machtiging was niet noodzakelijk. Banken bleken die niet te controleren.
In samenspraak met uitgeverij Karakter, weekblad Panorama en RTL, voor de programma’s RTL Boulevard en Barend en Van Dorp, werden de noodzakelijke handelingen uitgevoerd en op beeld vastgelegd. En daarmee beging Schirris volgens het OM een strafbaar feit.
Schirris incasseerde het geld op een eigen zakelijke rekening. Een rekening overigens van een bedrijf dat al een jaar failliet was, maar waarvan de incassomogelijkheid nog bleek te werken. De onrechtmatige incasso’s werden ontdekt en later door de bank teruggeboekt.
Niemand van de betrokken partijen ging ervan uit dat een strafrechtelijke vervolging zou volgen, omdat het strafbare feit enkel gepleegd was om een maatschappelijk probleem aan de kaak te stellen. Dat het OM besloot hem te vervolgen, wekte dan ook verbazing, aldus Schirris. „Het is alsof je na de brand de brandweer gaat vervolgen wegens wateroverlast”, sprak F. Hitzert woensdag tijdens de zitting. Hitzert was destijds de hoofdredacteur van Panorama.
Voor het OM is het echter helemaal niet zo duidelijk dat Schirris slechts een lek in het systeem van automatische incasso in de openbaarheid wilde brengen. Officier Kok is van mening dat het feit gepleegd is om publiciteit voor het boek te genereren. De officier benadrukte bovendien dat banken het betalingsverkeer wel degelijk controleren en dat onrechtmatige overboekingen meestal ontdekt worden.
Advocaat mr. T. van der Goot stelde zich op het standpunt dat het OM niet ontvankelijk moet worden verklaard, omdat het principe van „vergelijkbare gevallen gelijk berechten” in deze zaak met voeten is getreden. „Als Schirris strafbaar is, dan zijn medewerkers van RTL, Karakter, Sanoma en Panorama dat ook. Die waren er tenslotte bij”, aldus de raadsman. „Alle ellende komt nu echter op de schouders van mijn cliënt.” De rechtbank doet uitspraak op 25 augustus.