Buitenland

Saudi-Arabië bereid tot aanbod extra olie

Saudi-Arabië is bereid om „onmiddellijk” extra olie op de markt te brengen als dat nodig is. Olieminister Ali al-Naimi verklaarde woensdag dat zijn koninkrijk over een reservecapaciteit van 1,3 miljoen vaten (van 159 liter) per dag beschikt en die zal gebruiken als de olieprijzen te ver oplopen.

Redactie economie
12 August 2004 09:11Gewijzigd op 14 November 2020 01:31

Saudi-Arabië heeft naar eigen zeggen de afgelopen drie maanden de dagelijkse productie al met meer dan 1 miljoen vaten opgevoerd tot gemiddeld ruim 9,3 miljoen vaten. Veel heeft dat echter niet geholpen. De olieprijzen bevinden zich tot zorg van velen nog altijd rond recordniveaus.

Gistermiddag daalden de prijzen wel na de aankondiging van al-Naimi. Noordzee-olie zakte met 60 dollarcent tot 40,68 dollar per vat. Amerikaanse olie werd 77 cent goedkoper tot 43,75 dollar.

Het Internationale Energie Agentschap (IEA) vindt de hoge olieprijzen onterecht en schadelijk voor de economie. Volgens het IEA leeft de markt al lange tijd met grote onzekerheden en mogen onderbrekingen in de productie geen probleem zijn. Bovendien exporteert Yukos dit jaar meer dan vorig jaar. Het IEA verwacht niet dat de prijs snel weer zal dalen, maar het voegt eraan toe dat de oliemarkt grillig van karakter is.

De problemen van het Russische olieconcern blijven zich opstapelen. De onderneming maakte woensdag bekend dat ze ook een lening van 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro) niet kan aflossen. De lening deed dienst als financiële overbrugging voor de export van olie.

Wat de gevolgen zijn, kon Yukos nog niet zeggen. De grootste oliemaatschappij van Rusland heeft al eerder de aflossing van een andere lening, van 1 miljard dollar, moeten staken wegens een groot conflict met de Russische belastingdienst. Die wil zo snel mogelijk 3,4 miljard dollar aan achterstallige belastingen innen. Yukos heeft dat geld echter niet en hoopt op een betalingsregeling.

Sergej Oganesjan, directeur van het Federale Bureau voor Energie, zei woensdag dat een daling in de Yukos-productie voor het gehele land nadelig kan zijn. „Het is zeer goed mogelijk dat Yukos de productie moet staken. Het is voor een onderneming onmogelijk zonder financiering olie te produceren”, aldus Oganesjan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer