Iran eist toegang tot kernwapenkennis
Iran heeft Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië gevraagd om steun voor het Iraanse streven naar de verwerving van kennis over kernwapentechnologie die ook voor de ontwikkeling van kernwapens kan worden gebruikt. Dat blijkt uit een „wensenlijstje” dat Iran afgelopen week in Parijs aan de drie Europese grootmachten overhandigde.
De drie landen hebben niet gereageerd. Wel riepen ze de Iraanse regering nog eens op helderheid te verschaffen over haar atoomambities.
Het bestaan van het Iraanse eisenpakket duidt erop dat de inspanningen van Berlijn, Londen en Parijs om de Iraanse regering ervan ervan te overtuigen om haar streven om kernwapens te bouwen af te zweren, tevergeefs zijn geweest, zeggen diplomaten. Als gevolg daarvan lijkt Europa op te schuiven in de richting van het Amerikaanse standpunt. Washington wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sancties oplegt aan Iran als dat land onduidelijkheden laat bestaan over zijn atoomprogramma.
Op 13 september vergadert het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) weer over de kwestie. De drie Europese landen hebben er volgens een diplomaat bij een Iraanse vertegenwoordiger op aangedrongen uiterlijk dan klaarheid te scheppen. De Amerikaanse president George Bush verklaarde maandag dat de westerse landen Iran onder druk moeten blijven zetten. Het IAEA kan de kwestie doorspelen naar de Veiligheidsraad.
Op het Iraanse verlanglijstje staat onder meer „geavanceerde technologie met tweeledig nut”, waarmee wordt gedoeld op technologie die zowel voor vreedzame als voor militaire doeleinden kan worden aangewend. Verder wil Iran dat bestaande sancties die het land de toegang tot die kennis verbieden, worden opgeheven; dat de drie EU-lidstaten garanderen dat ze zich voor het Iraanse streven zullen blijven inzetten, ook als daartegen internationaal verzet rijst; en dat de drie landen zich inzetten voor een kernwapenvrij Midden-Oosten en garanderen dat het land niet met kernwapens wordt aangevallen. Die laatste twee eisen refereren aan Israël, dat als enige Midden-Oostenland over kernwapens beschikt.