Binnenland

Politie rolt groot handelsplatform dark web op

Een grote illegale marktplaats op het dark web is opgerold, dankzij een internationaal onderzoek dat begon bij de Nederlandse politie. Drie hoofdverdachten zijn opgepakt. Het gaat om de eigenaren van de Wall Street Market. Op die marktplaats, op het verborgen deel van het internet, werd gehandeld in onder andere harddrugs, schadelijke software, gestolen gegevens en valse documenten.

ANP
3 May 2019 08:03Gewijzigd op 16 November 2020 15:55

De drie beheerders van de onlinemarktplaats van 22, 29 en 31 jaar hebben de Duitse nationaliteit en zijn vorige week gearresteerd. De politie nam ruim een half miljoen euro contant geld, een vuurwapen, data, servers en tonnen aan virtueel geld in beslag. De Duitsers worden onder andere verdacht van witwassen en handel in verdovende middelen.

Op het platform waren zeker tweehonderd Nederlanders actief, laat de politie weten. Die verdienden meer dan 100 miljoen euro met de handel. Het darkwebteam van de Landelijke Eenheid kwam de verdachten op het spoor en lichtte zijn Duitse collega’s in. Daarop werd het onderzoek internationaal uitgebreid. Dat leverde in de Verenigde Staten nog twee verdachten op die in drugs handelden.

De Wall Street Market had 1,15 miljoen gebruikers en 5400 verkopers. Daarmee was het de op een na grootste marktplaats op het dark web. Klanten betaalden in virtueel geld, zoals bitcoin en monero. De beheerders kregen bij elke verkoop een vergoeding van 2 tot 6 procent.

In Finland werd eerder dit jaar ook een grote ondergrondse marktplaats uit de lucht gehaald. Silkkitie (Fins voor Zijderoute), opgezet in 2014, was de een van de oudste platforms op het dark web. Sommige gebruikers stapten na de ontmanteling over naar de Wall Street Market.

Het dark web is een afgeschermd deel van het internet dat alleen met speciale software zoals Tor is te bereiken. Het wordt gebruikt door oppositieleden in dictaturen, die vrij met elkaar willen praten zonder dat de autoriteiten meelezen, maar ook door criminelen die er handelen in van alles en nog wat. In 2017 nam de Nederlandse politie stiekem zo’n marktplaats over. Rechercheurs konden daardoor gedetailleerd meekijken met de illegale handel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer