Stemsite geeft twijfelaars gepast advies
U weet niet op welke partij u moet stemmen? Beantwoord de dertig vragen op www.StemWijzer.nl en u bent eruit. Haagse politici namen maandag 11 maart de proef op de som. En jawel: allen kwamen keurig op hun eigen partij uit. Alleen de vertegenwoordiger van Leefbaar Nederland was een twijfelgeval.
„Wim, ik ben erin geslaagd op jouw partij uit te komen”, roept GroenLinks-kamerlid Vendrik vanachter zijn pc naar CDA-collega Van de Camp. „Je moet gewoon bij veel stellingen ”neutraal” of ”geen mening” invullen. Dan kom je vanzelf bij het CDA.”
ChristenUnie-lijsttrekker Veling gelooft er niets van. Als hij bij elke stelling in plaats van ”eens” of ”oneens”, ”neutraal” invult, krijgt hij een heel ander resultaat: „D66, natuurlijk.”
Samen met enkele andere politici mochten Vendrik, Veling en Van de Camp gisteren als eersten www.StemWijzer.nl. testen. De dertig stellingen die daarop te vinden zijn, zijn bedoeld om burgers te helpen bij de kamerverkiezingen van 15 mei een gefundeerde keuze te maken.
Winkels moeten op zondag gesloten zijn. De NAVO moet worden ontmanteld. Alleen werknemers die voor 50 procent of meer arbeidsongeschikt zijn, krijgen voortaan een WAO-uitkering. Eens? Oneens? Neutraal? Of geen mening? Wie enig gevoel voor politieke verhoudingen heeft, weet tijdens het invullen al zo ongeveer bij welke partij hij zal uitkomen.
De Haagse politici eindigen in elk geval feilloos bij hun eigen politieke stroming. Gert van Veldhuizen, jeugdwerkadviseur van de SGP, heeft als ”next best” de ChristenUnie, als derde keuze het CDA en als aller-, allerlaatste D66. „Vreemd dat er geen enkele stelling over landbouw gaat”, vindt Gert. „Dat is toch een onderwerp dat niet alleen voor boeren, maar eigenlijk voor elke Nederlander betekenis heeft.”
Velings voorkeursrijtje ziet er anders uit. Na ChristenUnie en SGP komt meteen de SP. Helemaal aan het eind staat bij hem de VVD, blijkbaar nog meer dan D66 de tegenpool van de optelsom van RPF en GPV.
De enige die het moeite kost bij zijn eigen partij uit te komen, is Koopman van Leefbaar Nederland (LN). De slotconclusie van het computerprogramma is dat er niet één partij is waarmee hij „veel overeenkomst” heeft. Bij alle partijen verschijnen op zijn pc rode balkjes: ”weinig overeenkomst”. Het balkje van Leefbaar Nederland is het kleinst, dat wel. Koopman: „Die stellingen zijn allemaal zo zwart-wit. LN is nu eenmaal een erg genuanceerde partij.”
Www.StemWijzer.nl is opgezet door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) in Amsterdam. Ook vier jaar geleden konden onzekere kiezers of pas aangetredenen op de kiezersmarkt er gebruik van maken. Dit jaar zijn de diensten van het IPP nog verder uitgebreid. Op dezelfde site kunnen geïnteresseerde bezoekers snel en gemakkelijk de programma’s van de verschillende partijen met elkaar vergelijken, ten minste op enkele hoofdpunten van het beleid.
Verder kunnen burgers vanaf 31 maart op www.geenwoorden.nl checken hoe partijen het er de afgelopen vier jaar van af hebben gebracht. Hebben ze gedaan wat ze beloofden? Waren het alleen woorden of ook daden? Op 13 mei houdt het IPP een landelijke scholierenverkiezing. Ongeveer 150.000 leerlingen zullen die dag in een digitaal stemlokaal hun stem uitbrengen. Het resultaat zal diezelfde dag nog te zien zijn op www.scholierenverkiezingen.nl
Maar de service van het IPP gaat nog verder. Wie niet alleen een partij zoekt, maar tevens op zoek is naar de juiste kandidaat om op te stemmen, kan vanaf 5 april terecht bij de Kandidatenbutler. Zou u het liefst op een man of een vrouw stemmen? Op een jongere of een oudere persoon? Moet het iemand uit uw eigen provincie zijn? Kandidatenbutler geeft u -geheel vrijblijvend- een passend stemadvies.
Slaagde Vendrik er maandag nog in -als hij daar bewust op aankoerste- bij het CDA uit te komen, Van de Camp is niet zo plooibaar. Zelfs als hij bewust probeert SGP te scoren, krijgt hij nog als eerste stemadvies CDA. „Nou, kijk eens! De christen-democratie zit mij blijkbaar in de genen.”
Niemand krijgt op www.StemWijzer.nl het advies op Fortuyn te stemmen. De maker van de site: „Die heb ik niet kunnen verwerken. Dat gaat moeilijk bij iemand zonder programma.”