Olieprijs stijgt na adempauze opnieuw
De olieprijzen zijn donderdagavond na een kleine adempauze weer op recordhoogten beland. Handelaren betaalden voor een vat Noordzee-olie (van 159 liter) 41,30 dollar. In navolging hiervan steeg donderdag ook de dieselprijs met een cent.
Het oude record van Noordzee-olie stond op 40,99 dollar, een stand die woensdagavond was bereikt. Amerikaanse olie kwam weer boven de 44 dollar uit en piekte op 44,50. Bij het slot van de handel in New York lag de prijs op 44,41 dollar.
De prijzen schoten omhoog door de verwarring rond Yukos. Dit Russische olieconcern dreigt opnieuw zijn productie stil te moeten leggen nu het niet meer bij zijn bankrekeningen kan.
Woensdag waren nog berichten naar buiten gekomen dat het Russische ministerie van Justitie zich coulanter opstelde in het langslepende conflict over de miljarden dollars die Yukos aan belastingen moet betalen. Het ministerie van Justitie meldde donderdagmiddag dat daar geen sprake van was.
De bankrekeningen van Yukos blijven bevroren, ondanks de melding van een gerechtsdeurwaarder dat de blokkade was opgeheven.
De oliehandelaren volgen de situatie bij Yukos op de voet omdat momenteel het aanbod van olie erg krap is. Het concern is goed voor eenvijfde van de Russische olieproductie, terwijl Rusland wereldwijd een van de belangrijkste exporteurs is.
Ook de spanningen in het Midden-Oosten, in het bijzonder in Irak, en de grote vraag uit hardgroeiende landen zoals China, India en de Verenigde Staten veroorzaken een sterke opwaartse druk op de prijzen.
De hogere olieprijzen veroorzaken ook een stijging van de brandstofprijzen. Marktleider Shell verhoogde de prijs van diesel donderdag met een cent tot 93,5 cent. Daarmee nadert de prijs van deze brandstof het recordniveau dat in november 2000 werd behaald. Toen kostte diesel per liter 96 cent. Benzines bleven gelijk in prijs. Zo is de adviesprijs van een liter euro ongelood 1,285 euro per liter. Super plus kost 1,339 euro per liter.
Volgens Shell hanteert inmiddels 66 procent van alle Shell-pompen prijzen die lager zijn dan de adviesprijs. „Het verschil tussen de prijzen van de bemande pompen en de onbemande is daardoor een stuk kleiner. Het verschil is niet zo groot als het lijkt. Door de hoge brandstofprijzen zien we dat er overal scherp geprijsd wordt.”