„EU dwingt tot bestrijding wasberen”
De EU dwingt alle aangesloten lidstaten om jacht te maken op de wasbeer, zodra deze exoot populaties gaat vormen in een land. Dat is afgesproken in artikel 17 van de Europese verordening invasieve uitheemse soorten. De petitie tegen de in Limburg voorgenomen jacht op de wasbeer heeft dan ook weinig zin, want Nederland is verplicht om de wasbeer te bestrijden.
Dat zegt Maurice La Haye, wasbeerkenner en onderzoeker bij de Zoogdiervereniging. „De stichting AAP wil de wasberen opvangen, maar daar hangt een fiks prijskaartje aan. Limburg heeft in het afgelopen halfjaar alles heel zorgvuldig onderzocht en geconcludeerd dat opvang van de dieren te kostbaar is. Een crowdfundingsactie om geld in te zamelen voor langdurige opvang van wasberen was daarom misschien zinvoller geweest. Want zonder geld is er, hoe vervelend ook, geen andere mogelijkheid dan de dieren te doden.”
Wasberen komen uit Noord- en Zuid-Amerika en horen niet in Europa thuis. De wasbeer kwam in 2016 terecht op de zogenoemde Unielijst van de EU. Op deze lijst staan alle planten- en dierensoorten waarvan verspreiding op het Europese vasteland ongewenst is.
La Haye: „Het dier ziet er schattig uit, maar het is echt geen fris beest. De wasbeer kan mensen besmetten met de wasbeerspoelworm, een hele gemene ziekte.” De wasbeer verspreidt de parasiet (B. procyonis) via zijn vacht en zijn uitwerpselen. Infectie zorgt voor ernstige en soms dodelijke neurologische klachten. Jonge kinderen, die vieze handen in hun mond steken, lopen extra risico.
In Nederland zitten volgens de Zoogdiervereniging nu populaties bij Maastricht en bij Sittard-Geleen. Ook duiken wasberen op in de Achterhoek. De dieren komen uit Duitsland. „Daar is lang niks gedaan aan bestrijding, maar Duitsland komt nu ook in actie op grond van dezelfde EU-regel”, zegt La Haye. „Europa moet hier samen een stokje voor steken, anders is het dweilen met de kraan open. En ja, dat betekent doden. Er is geen goed alternatief.”