Kerk & religie

Bot in actie voor Chinese kerkleiders

Minister Bot van Buitenlandse Zaken wil het tijdens de voor september geplande mensenrechtendialoog tussen de Europese Unie en China opnemen voor leiders van Chinese huisgemeenten.

Redactie politiek
2 August 2004 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:29

De bewindsman belooft dit in reactie op schriftelijke vragen van de Tweede-Kamerleden Haverkamp (CDA), Huizinga (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP). Uit de antwoorden blijkt dat ook hij zich zorgen maakt over de harde actie van de Chinese autoriteiten tegen niet-geregistreerde kerken en over lange gevangenisstraffen die recent aan kerkleiders werden opgelegd.

Volgens Bot is het „aannemelijk” dat de Chinese politie op 10 juni jongstleden honderd leiders van christelijke huisgemeenten heeft opgepakt. Hij kan het bericht daarover van hulporganisatie China Aid Association niet keihard bevestigen, maar verwijst naar verslaglegging door de Amerikaanse christelijke organisatie Asia Harvest. Volgens dat verslag zijn de opgepakte leiders inmiddels vrijgelaten en onder toezicht van hun lokale autoriteiten geplaatst. In enkele gevallen is er sprake van huisarrest.

Bot betreurt het dat de religiepolitiek van de nieuwe Chinese regering „niet wezenlijk” lijkt te verschillen van die welke de vorige regering als lijn hanteerde. „In de Grondwet is de vrijheid van godsdienst weliswaar gegarandeerd, maar religieuze bewegingen zijn verplicht zich te registreren en het gezag van de overheid te erkennen”, vat hij die samen. „Indien kerken hier niet aan voldoen, wordt met regelmaat hard opgetreden tegen met name leiders van deze bewegingen.”

De afgelopen jaren zijn enkele geestelijke leiders, onder wie eerwaarde Gong Shenliang, door minister Bot met name genoemd, veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Minister Bot is bereid China daarop aan te spreken, al heeft de Nederlandse regering in bilaterale contacten wel vaker duidelijk gemaakt dat zij problemen heeft met het Chinese beleid ten aanzien van de godsdienstvrijheid. De laatste keer gebeurde dat dit voorjaar, tijdens het bezoek van premier Balkenende en Bot zelf aan de Chinese hoofdstad Peking.

Concreet zal Bot de actie tegen de honderd kerkleiders nog ter sprake brengen tijdens de mensenrechtendialoog die de EU in september voert met China. Als tijdelijk voorzitter van de EU heeft Nederland daarvoor extra gelegenheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer