Kerk & religie

Shterns bondgenootschap tussen Joden en christenen

Het Joodse volk zal nooit helemaal alleen komen te staan, meent dr. Yuri Shtern, oprichter van de Christian Allies Caucus in de Knesset. Toen de Joden in 1492 uit Spanje werden verdreven, vonden ze een heenkomen in Nederland en in het Ottomaanse Rijk. Tijdens de Koude Oorlog had het Westen Israël nodig om de opmars van het communisme tegen te gaan. En vandaag zijn het de christenen die Israël niet laten vallen.

Alfred Muller
2 August 2004 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:29
SHTERN
SHTERN

Het is niet alleen zo dat Israël de politieke steun van christenen goed kan gebruiken. Christenen en Joden staan, aldus dr. Shtern, ook voor dezelfde uitdaging. Dat is de opkomst van de radicale islam. Shtern spreekt van een „geloofscoalitie”: Joden en christenen die het Joods-christelijke erfgoed willen bewaren, kunnen met elkaar samenwerken. „Tegenover een geloof heb je een geloof nodig. Iemand die geestelijk leeg is, is niet opgewassen tegen een geestelijke uitdaging.”

Yuri Shtern, geboren en getogen in Rusland, haalde zijn doctoraat in de economie in Moskou. In deze stad deed hij ook goede ervaringen op met overtuigde christenen.

In 1981 emigreerde hij naar Israël. Hier spande hij zich in voor de refuseniks, de Russische Joden die van de Sovjetautoriteiten geen toestemming kregen om naar het land van hun voorvaderen te vertrekken. Op dit moment is dr. Shtern Knesset-lid voor de rechtse Nationale Unie en voorzitter van de parlementaire commissie voor binnenlandse zaken en milieu. In januari richtte hij bovendien de Christian Allies Caucus in de Knesset op, een lobbygroep van twaalf parlementariërs die zich willen inspannen voor goede betrekkingen met de christelijke wereld.

Eén keer per maand steken de leden van deze vergadering de hoofden bij elkaar. Verder organiseren ze speciale bijeenkomsten. Zo had de groep op 19 juli de Republikeinse senator Sam Brownback uit Kansas, in de Verenigde Staten, te gast, die Israëlische parlementariërs en vertegenwoordigers van christelijke groepen in Israël toesprak. „De rots van steun aan Israël in het Amerika van vandaag wordt gevormd door christenen die, net zoals ikzelf, opgroeiden met de Bijbel en die de Joden in het Israël van vandaag als erfgenamen zien van de traditie van het oude Israël”, zo hield Brownback zijn gehoor voor.

Politiek gezien is de lobbygroep neutraal. De leden komen uit zes partijen, variërend van links tot rechts. De grootste prestatie van de groep is, zegt Shtern, dat er nu een lobby is opgericht voor Joods-christelijke betrekkingen die functioneert binnen het Israëlische parlement en binnen het politieke establishment. De leden van de groepering willen zich inspannen voor de belangen van de christelijke minderheid in Israël en voor de betrekkingen met pro-Israël-christenen wereldwijd. Veel christenen reageerden positief op de komst van de caucus, en vroegen om meer informatie bij Israëlische ambassades.

Wat de groep graag zou zien, is dat christenen over de hele wereld zich bewust werden van de problemen waarmee Israël te kampen heeft. Wat er met Israël en het Joodse volk gebeurt, moet ook belangrijk worden in hun denken. Verder zou Shtern graag willen dat christenen een bezoek aan Israël komen brengen, om zo het eigen geloofsleven te verrijken.

Volgens het Knesset-lid worden Joden en christenen samen aangevallen. „Wat er met Israël en de Joden gebeurt, zal ook de toekomst van christenen bepalen. We worden aangevallen door terroristische krachten, vooral die van de radicale islam. Ze dagen de Joods-christelijke beschaving uit, oftewel onze moderne beschaving, die gebaseerd is op Joods-christelijke waarden.”

Een groot deel van de energie van de caucus ging in het eerste halfjaar op aan het vinden van een oplossing voor de visacrisis. Kerken en christelijke instellingen van theologische, educatieve en medische aard draaien voor een belangrijk deel op de inspanningen van christenen uit alle uithoeken van de wereld. Voor buitenlanders was het al niet gemakkelijk om visa te krijgen voor Israël, maar de laatste jaren ging het van kwaad tot erger.

Inmiddels is het de ambtenaren op het ministerie te verstaan gegeven dat zij buitenlandse geestelijken en vrijwilligers de verblijfsvergunningen moeten geven. „En ik heb nog geen klachten opgevangen”, zegt Shtern. „Ik hoop dat men het ons zal melden als er problemen zijn; dan zullen we tussenbeide komen.” Oecumenische bronnen in Jeruzalem zeggen overigens een afwachtende houding in te nemen en de verbetering nog niet te hebben waargenomen in de vorm van de begeerde stempels en papieren.

Een van de plannen die de lobbygroep steunt is de ”Israëlzondag voor gebed voor de vrede van Jeruzalem”. Een evangelische groep in de Verenigde Staten, de Eagles Wings van Robert Stearns, nam hiertoe het initiatief. Volgens Shtern krijgt de groep de steun van veel kerken. „Het doel is ten minste 50 miljoen christenen in 75 landen zover te krijgen dat ze voor de vrede van Jeruzalem gaan bidden.” De caucus-leden zouden graag zien dat tegelijkertijd ook de Joden in de synagogen voor de vrede van Israëls hoofdstad gaan bidden. Ze zochten inmiddels contact met de opperrabbijnen en andere belangrijke personen in de rabbijnse wereld om dit idee te promoten.

De caucus is verder betrokken bij de Jerusalem Summit (Jeruzalem-top), een conferentie waarop politieke en academische leiders waarschuwende toespraken houden over de radicale islam. De volgende conferentie, de Jerusalem Summit Asia, moet in augustus in Manilla worden gehouden. Plannen zijn er voor een nieuwe conferentie in Jeruzalem, in november.

Ook waar het gaat om de Joden heeft de caucus een taak. De groepering vindt het nodig dat de Joodse wereld anders tegen christenen gaat aankijken. Joden zouden meer waardering moeten krijgen voor wat christenen doen voor Israël. „De gemiddelde Israëliër is ervan overtuigd dat de christelijke ondersteuning vooral wordt ingegeven door het verlangen om zending te bedrijven en Joden te bekeren. Als het nu niet is, dan in het laatste der dagen. Onze boodschap is dat er nu een andere theologie bestaat en dat er nieuwe, veel oprechtere houdingen zijn. Dat moeten we met een open hart aanvaarden. We moeten ons wantrouwen opzijzetten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer