Scoubidou–touwtjes uit voorzorg uit de handel
Veel speelgoedwinkels hebben donderdag de onder kinderen razendpopulaire Scoubidou–touwtjes voorlopig uit de schappen gehaald. Ze deden dat uit voorzorg, omdat er onzekerheid bestaat over de veiligheid van het speelgoed. Uit een steekproef van TNO is gebleken dat touwtjes die in Nederland zijn verkocht, grote hoeveelheden giftige weekmakers bevatten die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.
De Voedsel– en Warenautoriteit (VWA) gaat bekijken hoeveel chemische stoffen vrijkomen als kinderen lang op de plastic, holle draden sabbelen. Volgens de organisatie kan het enkele weken duren voordat de resultaten van dat onderzoek bekend zijn. Onder meer de speelgoedwinkels van Toys “R” Us, Bart Smit en Intertoys hebben de verkoop van de Scoubidou–touwtjes tot die tijd gestaakt. Als er niets mee aan de hand is, gaan ze weer in de verkoop.
TNO, die de steekproef in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace uitvoerde, testte twee setjes van het speelgoed waarmee kinderen allerlei figuren kunnen knopen. De touwtjes die Blokker verkocht, bevatte 13 procent weekmakers en een setje van de markt bestond voor eenvijfde uit de giftige stoffen. Voor kinderen tot 3 jaar geldt momenteel als norm een maximum van 0,1 procent. De Consumentenbond wil dat die norm ook voor oudere kinderen gaat gelden.
De mix van zogeheten ftalaten die TNO in de touwtjes aantrof, kunnen volgens Greenpeace leverschade, nieraandoeningen en onvruchtbaarheid veroorzaken. De weekmakers zorgen ervoor dat de snoertjes zacht en buigzaam zijn. De VWA benadrukte dat het speelgoed bij normaal gebruik ongevaarlijk is. Van de weekmakers kunnen schadelijke hoeveelheden vrijkomen als kinderen de touwtjes in de mond nemen.
Blokker blijft de speelgoeddraden verkopen. Het bedrijf liet aanvankelijk weten de Scoubidou–achtige artikelen uit de handel te halen in verband met het VWA–onderzoek, maar zag daar toch van af. „Als het gebruikt wordt waar het voor is gemaakt, is er geen gevaar", zei een woordvoerder. Blokker hangt wel een waarschuwing bij de schappen. Daarop staat ook hoe met de draden moet worden omgegaan en wat je er per se niet mee moet doen, zoals er op sabbelen.
Toxicoloog A. Bast van de Universiteit van Maastricht verbaast zich ondertussen over de ophef die is ontstaan over de veiligheid van de touwtjes. Het is volgens hem wetenschappelijk niet vastgesteld dat je bij het likken of sabbelen aan deze touwtjes giftige weekmakers binnenkrijgt. „Als je het niet opeet, is het niet schadelijk", zei Bast.
Zelfs als je een stukje van deze touwtjes opeet, is het volgens hem nog maar de vraag of je de weekmakers binnenkrijgt. „Het is omhuld door plastic en kan het lichaam verlaten zonder dat de stof uit het plastic is geweest." Een verbod op het kinderspeelgoed zou Bast overdreven vinden. „We moeten veel beduchter zijn voor andere toxische stoffen in onze omgeving, die we van nature via onze voeding binnenkrijgen", zei hij.
De weekmakers die in Scoubidou zijn verwerkt, staan al langer ter discussie en daarom werkt een zelfstandig onderzoekscentrum binnen de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) aan een alternatief op basis van plantaardig materiaal. Samen met het bedrijfsleven en met subsidie van de overheid wordt een stof ontwikkeld op basis van sorbitol, een plantaardige stof die voorkomt in voedingsmiddelen en gemaakt van zetmeel uit onder meer aardappelen, tarwe en maïs.