Binnenland

Vervolgonderzoek naar lekken bij politie

Korpschef Erik Akerboom heeft opdracht gegeven tot vervolgonderzoek naar lekken van vertrouwelijke informatie door politiemensen. De opdracht vloeit voort uit een onderzoek van de Politieacademie naar het fenomeen lekken dat in januari ironisch genoeg uitlekte. Akerboom wil weten waarom er door zijn personeel wordt gelekt. Uit het eerder onderzoek bleek dat ‘onoplettendheid’ in de alledaagse politiepraktijk nogal eens de oorzaak is van lekken. Doelgericht informatie bezorgen aan criminelen is veel minder vaak aan de orde.

ANP
13 February 2019 16:06Gewijzigd op 16 November 2020 15:17

De Politieacademie lichtte 761 dossiers uit 2015 en 2016 door die zijn opgesteld na signalen over lekkende politiemensen. Jaarlijks komen er 400 van dergelijke signalen binnen. In een derde van die gevallen is er sprake van daadwerkelijk lekken. Er is volgens de onderzoekers geen aanleiding te denken dat de georganiseerde misdaad steeds vaker pogingen doet vertrouwelijke informatie in handen te krijgen. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de zaak rond de Brabantse ‘politiemol’ Mark M.

„Integriteit is de basis van goed politiewerk”, aldus Akerboom. Hij wist erop dat politiewerk ook mensenwerk is en dat fouten en schendingen van die integriteit niet helemaal te voorkomen is. Hij neemt de aanbeveling van de onderzoekers over om training en voorlichting in te zetten ter voorkoming van lekken. In het voorjaar start een nieuwe bewustwordingscampagne.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer