Spannende week voor pulsvissers
Een Europees verbod op pulsvissen lijkt onafwendbaar. Wanneer de 79 Nederlandse kotters die platvis vangen met behulp van elektrische schokjes ermee moeten stoppen is echter nog onzeker.
Onderhandelaars van het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie zitten woensdag in Straatsburg om tafel om hier een akkoord over te sluiten. In het parlement gaan stemmen op om het verbod al in juli in te laten gaan. De lidstaten zetten in op 2022. Verantwoordelijk minister Carola Schouten hoopt op een „fatsoenlijke” overgangsperiode.
Het Europees Parlement stemde een jaar geleden al voor een totaalverbod na een intensieve lobby van de Franse organisatie Bloom. De lidstaten hielden eerder nog vast aan de huidige mogelijkheid om 5 procent van de vloot toestemming te geven met de pulstechniek te vissen, maar kunnen nu in meerderheid instemmen met een totaalverbod.
Nederlands verzet kreeg alleen steun van Duitsland. Verder dreigt de mogelijkheid te verdwijnen om de techniek alsnog toe te staan als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de pulsvisserij goed uitpakt voor het zeeleven.
Maar liefst 40 procent van de Nederlandse kottersvloot vist nu met de pulstechniek, waarin forse bedragen zijn gestoken. De schade van een totaalverbod bedraagt volgens Wageningen University tussen de 8 en 21 miljoen euro. De schepen varen met verschillende vergunningen, waarvan een deel binnenkort afloopt. De Europese Commissie begint vrijwel zeker een procedure tegen Nederland omdat bij de vergunningverlening regels zouden zijn overtreden.
Volgens de Nederlandse Vissersbond wijst alles erop dat de uitkomst woensdag „desastreus” zal zijn. De organisatie wijst erop dat pulsvisserij zorgt voor veel minder brandstofverbruik en bijvangst. „De Europese politiek heeft oogkleppen op. Een verbod op de pulsvisserij zal de Nederlandse kottervisserij niet accepteren.” De vissers zijn maandag in Urk bijeen voor beraad over mogelijke vervolgstappen.