Buitenland

Edwards omzeilt kwestie Irak

„Wij zullen samen weer een verenigd Amerika opbouwen”, aldus senator John Edwards van North Carolina, vice-presidentskandidaat van de Democraten in de komende verkiezingsstrijd.

Van onze correspondent
29 July 2004 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 01:28

Zijn toespraak tot de conventie van de Democratische Partij in Boston bood woensdag een eerste blik op het politieke programma waarmee Edwards en presidentskandidaat senator John Kerry het zullen opnemen tegen de Republikeinse president George Bush en vice-president Dick Cheney.

Prominent punt in het programma van de Democraten is het schrappen van Bush’ belastingverlaging voor de 2 procent rijkste inwoners van Amerika, om zo onder meer een betere gezondheidszorg voor ouderen, beter algemeen onderwijs en werkgelegenheidsprogramma’s te kunnen financieren. Het tweetal wil daarnaast vooral investeren in technologie en betere sociale zorg voor militairen en veteranen. Edwards omzeilde behendig het Irak-dilemma, dat de Democraten verdeeld houdt.

Een meerderheid van de partij, en zeker een meerderheid van de afgevaardigden naar de conventie in Boston, was en is uitgesproken tegenstander van de Amerikaanse invasie in Irak. Edwards en Kerry stemden in de Senaat beiden voor volmachten voor de Republikeinse regering voor militair optreden tegen het regime van Saddam Hussein. Later stemden zij tegen de financiering van de invasie, omdat zij van mening waren dat president Bush zijn volmachten onverstandig gebruikte.

Dit is een punt van kritiek van de Republikeinen in deze verkiezingstijd, en het blijft ook voor veel Democraten een controversiële kwestie. „Zij gaven Bush het groene licht voor de invasie; hoe kunnen zij die oorlog nu beëindigen en onze jongens naar huis sturen zonder in Irak een chaos achter te laten?” aldus Ken Brown, conventieafgevaardigde uit Alaska. Andere punten die onbesproken bleven waren onderwerpen zoals abortus -waarover de Democraten sterk van mening verschillen met de Republikeinen-, rechten voor vakbonden -een gruwel voor de Republikeinen-, burgerrechten in de VS en meer rechten voor vrouwelijke werknemers.

Alleen afgevaardigde Dennis Kucinich, die formeel nog meedong naar de presidentskandidatuur, benadrukte deze traditioneel controversiële Democratische onderwerpen. Eenheid en een positieve boodschap van hoop voor de kiezer vormden het devies van de partijleiding.

„Dit was geen conventie van discussies, laat staan van controverses; eenheid, eenheid en nog eens eenheid was de boodschap. Dat toont de buitenwereld natuurlijk een prachtig beeld van een gesloten front tegenover de Republikeinen, maar het misleidt ten aanzien van de discussies binnen de Democratische Partij over verschillende belangrijke onderwerpen”, aldus politiek analist Steve McLaughlin van Cato Research Institute in Washington.

Edwards schilderde John Kerry af als moedig officier, die vrijwillig dienstdeed in Vietnam. „Hij is de best denkbare opperbevelhebber (als president, red.) die Amerika zich wensen kan”, aldus Edwards. Het is een van de taken van de Democraten om Kerry de komende maanden neer te zetten als aanvaardbaar alternatief voor president Bush, die zichzelf aanprijst als „oorlogspresident.” Uit de jongste opiniepelingen blijkt dat de meeste Amerikanen Bush de voorkeur geven als het gaat om de strijd tegen het internationale terrorisme. Als politiek leider die Amerika een nieuwe koers kan wijzen, heeft Kerry een lichte voorsprong op Bush. Senator Kerry zal zijn visie vanavond toelichten op de laatste dag van de partijconventie, nadat de afgevaardigden uit de vijftig Amerikaanse staten hem woensdagavond formeel benoemden tot officiële presidentskandidaat van de Democratische Partij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer