Economie

Vitamines en mineralen peppen DSM op

Vitamines en mineralen leggen DSM geen windeieren.

Ad Ermstrang
28 July 2004 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:28

De vorig jaar ingelijfde vitaminedivisie van het Zwitserse Roche was het afgelopen halfjaar een belangrijke motor achter de stijgende winsten van het chemieconcern, zo bleek dinsdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijf zet de hang naar gezondheid en langer leven om in klinkende munt.

DSM is de afgelopen jaren bezig geweest met een strategische hervorming. De grove chemie werd ingeruild voor fijne chemie. Het bedrijf richt zich daarbij op de farmaceutische industrie. De grootste stappen zette DSM met de verkoop van de petrochemiedivisie in 2002 aan de Saudische olieproducent Sabic. Ongeveer een jaar later werd de vitaminedivisie van Roche aangekocht.

Het voormalige Roche-onderdeel heet nu DSM Nutritional Products (DNP). Dat deel was goed voor een omzet van 490 miljoen euro in het tweede kwartaal. Door de aankoop van de vitamineproducent is DSM volgens eigen zeggen de grootste toeleverancier van voedingsmiddelen-, vitamine- en geneesmiddelenproducenten.

En de groei is nog lang niet ten einde als we de financiële topman van het bedrijf, drs. H. van Dalen, mogen geloven. De vitaminepoot is volgens hem een van de innovatiefste elementen binnen het bedrijf. De ontwikkeling van voedingssupplementen ten behoeve van de gezondheid staat nog in de kinderschoenen. Wel kost het op de markt brengen van deze producten veel tijd, omdat het soms vele jaren duurt voordat de supplementen zijn voldoende zijn getest en goedgekeurd door de autoriteiten.

DSM houdt terdege rekening met de gangbare opvattingen en tendensen. Zo wordt er gewerkt aan vitaminepreparaten die de kans op de ziekte van Alzheimer verminderen. Binnen de afdeling cosmetica is het ontwikkelen van producten die zon- en uv-straling tegengaan, favoriet. Voor derdewereldlanden zijn programma’s opgezet die zich richten op het bestrijden van tekorten aan vitaminen die bijvoorbeeld vroegtijdige blindheid kan worden voorkomen. Middelen die zorgen voor een betere spijsvertering, preparaten die ouderen minder gevoelig maken voor staar en een vervanging van fluor in tandpasta om cariës te voorkomen, het is allemaal in ontwikkeling of ligt al op de schappen. En wat te denken van Lycopane, een product met een stof die in één tabletje de vitamines uit de schil van 20 tomaten vervangt? Het zou een probaat middel tegen prostaatproblemen bij oudere mannen zijn.

Ook in de sector Performance Materials is DSM innovatief bezig. Het is het bedrijf recent gelukt een vezel te maken die metalen stangetjes bij rugwervelversteviging kan vervangen. Het spul is zelfs sterker dan zijn metalen concurrent en natuurlijk veel soepeler en dunner. DSM maakt hier gebruik van een van polyethyleen vervaardigde stof die al veelvuldig wordt toegepast in onder meer aërodynamische sportpakken. „Een doorbraak”, meent Van Dalen. Verder is met vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce een overeenkomst gesloten voor de leverantie van geluidswerende materialen voor de motoren van de Airbus A380.

Met behulp van nanotechnologie is onlangs een ontspiegelingsproduct gemaakt. Als voorbeeld dienden motten die ’s nachts zwakke lichtsignalen opvangen die een sterk ontspiegelend effect blijken te hebben. De zogenaamde Optoclear kan worden toegepast bij pc-schermen, displays, in de architectuur (glas), televisies en is ook geschikt voor militaire doeleinden.

Het was niet allemaal goed nieuws wat het bedrijf naar buiten bracht. De resultaten bij het onderdeel waarvan DSM enkele jaren geleden nog de hoogste verwachtingen had, Life Science Products, daalden opnieuw. Door onder meer de hevige concurrentie op de markt voor penicilline zakte het bedrijfsresultaat met meer dan de helft tot 22 miljoen euro.

De penicillinenarigheid is nog niet voorbij, want de rest van dit jaar zal in deze markt opnieuw verlies geleden worden. Hoeveel wilde Van Dalen niet zeggen, maar vaststaat dat het derde kwartaal op dit onderdeel het bedrijf 24 miljoen euro kostte. Doordat wereldwijd alle aanbieders van penicilline het moeilijk hebben en het aanbod afneemt, verwacht de topman wel dat het dieptepunt is bereikt.

Daarnaast gaat DSM meer arbeidsplaatsen schrappen dan de reeds aangekondigde 1000. Het chemieconcern voorziet weliswaar een voorzichtig herstel, maar volgens financieel directeur H. van Dalen is verder snijden in het personeelsbestand „onvermijdelijk.” DSM heeft in het eerste halfjaar 450 van de geplande 1000 banen geschrapt. De financieel directeur kon niet zeggen bij welke bedrijfsonderdelen er arbeidsplaatsen verloren gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer