Met scootmobiels scheuren over het circuit
Met een topsnelheid van 15 kilometer per uur raceten dinsdag tientallen scootmobiels over het circuit van Zandvoort. Op het spel stond het eerste Nederlands kampioenschap voor de scootmobiel.
Ronkende motoren waren te horen in de badplaats, al bleken die bij nader inzien van de echte racewagens en -motoren op het circuit te komen en niet van de elektrische karretjes op het middenterrein.
Ruim 65 ouderen uit dertien verzorgingshuizen in heel Nederland kwamen naar Zandvoort om de eerste felbegeerde titel in de wacht te slepen. Mevrouw M. Jansen-Koeders uit het Gelderse Wehl was na afloop van haar race niet tevreden. „Het ging bij de start meteen al mis. Daardoor raakte ik helemaal de kluts kwijt.”
De bewoners van de Oldershove hebben serieus getraind voor het evenement. „Voor het gemeentehuis in Wehl staan ijzeren paaltjes, daar hebben we het slalommen geoefend”, vertelt Jansen-Koenders.
De Oldershove heeft ook de oudste deelnemer afgevaardigd, de 89-jarige A. te Boekhorst. Tijdens de oefenrondjes blijkt Te Boekhorst een eigen koers te varen. Het slalommen zoals dat in het begin van het parcours is voorgeschreven houdt hij nog ver nadien vol en afremmen bij de drempels ligt niet in zijn aard. Over de moeilijkheid van het parcours maakt de 89-jarige zich geen zorgen. Te Boekhorst zit meer in over zijn beperkte gezichtsvermogen.
Terwijl de temperatuur op het circuit van Zandvoort zomerse waarden bereikt, houdt Te Boekhorst vast aan zijn wedstrijdtenue: overhemd met stropdas, daarover een trui plus een T-shirt van de organisatie en een deelnemershesje. De outfit wordt gecompleteerd met colbert en hoed. Hoe anders is dat met Kalsbeek uit Amsterdam. Zijn begeleiders hijsen de bejaarde man in een felrode raceoverall.
Voor de deelnemers en hun fans is het NK Scootmobiel een echt dagje uit. De bewoners van Nij Statelân uit het Friese Menaldum vertrokken al om 8.00 uur. Volgens directeur J. Romme van het Nationaal Fonds Ouderenhulp, initiatiefnemer van het NK, is de scootmobiel een middel bij uitstek voor ouderen om uit hun isolement te komen.
„Mobiliteit is van groot belang in de strijd tegen eenzaamheid. Het blijkt dat ouderen vooral in de zomer erg eenzaam zijn. We roepen mensen ertoe op ouderen te bellen, te bezoeken en hun een kaartje te sturen om de eenzaamheid tegen te gaan. Maar wanneer de ouderen mobiel zijn, worden ze minder afhankelijk van anderen en kunnen ze zelf iets doen tegen de eenzaamheid”, zegt Romme.
Om de scootmobiel van het imago van vervoermiddel voor gehandicapten af te helpen bedacht het Ouderenfonds het NK. Ook wil het fonds de scootmobiel onder de aandacht van gemeenten brengen. Nu wordt het wagentje nog betaald uit de AWBZ, maar dat verandert in 2006, als de gemeenten de kosten gaan dekken. Het Ouderenfonds wil dat gemeenten tegen die tijd het sociale belang van het voertuig kennen.
Een flitsend imago kreeg de scootmobiel dinsdag niet direct, maar het bleek wel een verdraaid handig wagentje op het parcours van Zandvoort. Media uit binnen- en buitenland versloegen de race. Verzorgingstehuis Humanitas uit Rotterdam ging er met de eerste prijs -een scootmobiel- vandoor. De andere verzorgingstehuizen mogen het racemodel met vier wielen voor een halfjaar proberen.