Buitenland

Khartoem verzet zich tegen vredesmacht

Sudan zal zich met hand en tand verzetten als buitenlandse troepen het land binnentrekken om een einde te maken aan het etnische conflict in de westelijke regio Darfur. Dat heeft de Sudanese minister van Buitenlandse Zaken, Mustafa Osman Ismail, dinsdag gezegd.

Buitenlandredactie
28 July 2004 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 01:28

Het dreigement van vergelding werd door de minister van Buitenlandse Zaken geuit tijdens een bezoek aan Turkije. „Wij zijn niet uit op een confrontatie en we hopen daar niet toe te worden gedwongen”, zei hij tegen verslaggevers. Maar „als we worden aangevallen, zullen we niet stil blijven zitten maar terugslaan.”

Ismail voegde er op de persconferentie tijdens een bezoek aan Turkije aan toe dat hij hoopt dat het niet zover hoeft te komen. „We zijn niet op zoek naar een confrontatie en we hopen dat we daar niet toe gedreven worden.”

Een verklaring van het Sudanese kabinet, dat dinsdag in spoedzitting bijeenkwam, had dezelfde strekking. De regering wijst een eventuele stationering van buitenlandse troepen pertinent af en stelt dat het land heel goed in staat is zijn eigen problemen op te lossen.

De dreigende taal van Ismail komt nu het erop lijkt dat nog deze week een resolutie met strafmaatregelen tegen Sudan in de VN-Veiligheidsraad in stemming zal worden gebracht. De Verenigde Staten hebben de resolutie opgesteld, waarin ze eisen dat Khartoem een einde aan het etnische geweld maakt. Aan de ontwerpresolutie zou volgens VN-diplomaten zijn toegevoegd dat Sudan de Janjaweed-milities moet ontwapenen.

Overigens lijkt het erop dat China, dat vetorecht in de Veiligheidsraad heeft, samen met islamitische landen zoals Pakistan en Algerije tegen de resolutie zal stemmen. Deze landen lijken wel bereid de Janjaweed aan te pakken, maar zijn tegen sancties tegen Khartoem.

De Arabische milities zaaien dood en verderf onder de lokale zwarte boerenbevolking in Darfur. Volgens de VN zijn mogelijk al 50.000 mensen om het leven gekomen, zijn duizenden vrouwen verkracht en zijn 1,2 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.

Volgens waarnemers van de Afrikaanse Unie (AU) zijn er incidenten geweest waarbij Janjaweed-strijders dorpelingen vastketenden en levend verbrandden. Dat staat in een verslag van de AU-waarnemers dat dinsdag is gepubliceerd.

Nadat de zwarte bevolking van de regio in februari vorig jaar in opstand was gekomen tegen de volgens haar oneerlijke verdeling van land en middelen tussen de zwarte en de Arabische gemeenschap zijn door de regering bewapende Arabische milities, Janjaweed, een terreurcampagne begonnen.

Groot-Brittannië en Australië hebben zich al bereid verklaard militairen naar Darfur te sturen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei dinsdag dat het voorbarig is om nu al over de vorming van een internationale troepenmacht te spreken. Volgens hem is het nog steeds mogelijk dat Khartoem zelf het geweld beëindigt.

Sudan zelf zegt dat het meer tijd nodig heeft om op te treden tegen de Janjaweed-milities. De Sudanese EU-ambassadeur, Ali Youssif Ahmed, reageerde daarmee dinsdag in Brussel op een oproep van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag, die de VN vroegen sancties tegen Sudan te overwegen.

Volgens Ahmed is met de VN afgesproken dat Khartoem tot 3 oktober de tijd krijgt het probleem op te lossen. Als de EU daarvoor „lawaai” maakt, is dat schadelijk, aldus de diplomaat.

De Sudanese regering gaat de fundamentalistenleider Hassan al-Turabi vrijlaten, aldus de Sudanese minister van Landbouw, Majzoub al-Khalifa Ahmed, dinsdag. De 72-jarige Turabi zit sinds maart vast omdat hij de gewelddadigheden in de regio Darfur zou hebben aangewakkerd. Turabi en andere leden van zijn Volkscongres worden „bij de eerstvolgende gelegenheid vrijgelaten”, zei de bewindsman, zonder een datum te noemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer