Saudisch vredesvoorstel blijkt gedetailleerd
Een Arabisch vredesplan voor het Midden-Oosten blijkt veel specifiekere eisen aan Israël te bevatten dan op te maken was uit de woorden van de Saudische kroonprins Abdullah toen deze het initiatief vorige maand lanceerde. De Amerikaanse president, George Bush, kondigde onverwacht aan zijn gezant Anthony Zinni naar het Midden-Oosten te sturen om te proberen een staakt-het-vuren te bereiken. Arabische landen juichen dit toe, de Palestijnen verwachten er weinig van. De Palestijnse leider Yasser Arafat eiste vrijdag dat de Verenigde Staten onmiddellijk ingrijpen in de oorlog in het Midden-Oosten.
De Palestijnse minister van Planning, Nabil Shaath, die de afgelopen dagen contact heeft gehad met Abdullah en andere Arabische leiders, zei dat een ontwerptekst die hem ter hand was gesteld spreekt van een vredesovereenkomst waarin de geschillen tussen de partijen moeten worden opgelost conform VN-resoluties. Daarbij wordt met name verwezen naar het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen en op de teruggave van Oost-Jeruzalem, die gelden als breekpunten voor Israël.
Volgens Palestijnse zegslieden hebben de Palestijnen en Syrië er op aangedrongen dat de terugkeer van de vluchtelingen in het voorstel zou worden opgenomen. Syrië had gevraagd om vermelding van VN-resolutie 194, die stelt dat vluchtelingen in staat moeten worden gesteld naar hun vroegere huizen in Israël terug te keren of te worden gecompenseerd voor wat zij kwijtraakten.
Abdullahs voorstel zoals hij het vorige maand verwoordde in een vraaggesprek met de New York Times, was dat de Arabische landen Israël vrede en erkenning zouden bieden als Israël zich uit alle in 1967 veroverde gebieden zou terugtrekken. Over de details, zoals de precieze loop van de grenzen, de status van Jeruzalem en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen, zou later worden onderhandeld.
Shaath zei dat er vandaag, zaterdag, in Caïro verder over het plan zal worden gesproken op een bijeenkomst van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken ter voorbereiding van de Arabische top die 27-28 maart in Beiroet wordt gehouden. Hij zal daar zelf ook van de partij zijn.
Het is de bedoeling dat het plan van Abdullah op de Arabische top wordt gepresenteerd, maar van Saudische zijde is gezegd dat dat alleen zal gebeuren als Israël de Palestijnse leider Yasser Arafat in de gelegenheid stelt naar Beiroet te gaan. Israël heeft gezegd het feitelijke huisarrest van Arafat in Ramallah alleen te zullen opheffen als Arafat de militante Palestijnen tot de orde roept.
De Jordaanse minister Marwan Muasher verwelkomde het besluit van de Amerikaanse president George Bush om zijn gezant Anthony Zinni weer naar het Midden-Oosten te sturen. Als Israël vrede wil, zei hij, moet het „de agressie staken en met iedereen samenwerken om het vredesproces te hervatten.”
De Amerikaanse president George Bush kondigde onverwacht aan zijn gezant Anthony Zinni naar het Midden-Oosten te sturen om te proberen een staakt-het-vuren te bereiken. Tot nu toe hield de regering-Bush zich afzijdig van het Israëlisch-Palestijnse conflict, met het argument dat er eerst kalmte moest intreden. Maar een hoge regeringsfunctionaris zei dat bemoeienis thans minder risico’s met zich meebrengt dan afzijdigheid.
Ter voorbereiding op Zinni’s komst komt het Israëlische kabinet morgen bijeen om formele goedkeuring te hechten aan twee plannen die stappen aangeven om tot een staakt-het-vuren en hervatting van vredesoverleg te komen en die de basis vormen van de Amerikaanse bemiddeling.
De afgelopen week is met 105 Palestijnse en 36 Israëlische slachtoffers de bloedigste geweest sinds de nieuwe strijd in september 2000 uitbrak.