Crisis laat Flevolanders koud
De crisis tussen de provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland over de veiligheid van de buitendijkse gebieden in de provincie, gaat grotendeels voorbij aan de bewoners van „nat Flevoland.”
De meeste buitendijkers reageren onverschillig op de heftige ruzie. Ze hebben er wel van gehoord, maar maken zich er niet zo druk om.
In een brief aan de bewoners van de buitendijkse gebieden schreef de waterbeheerder vorige week dat de provincie de veiligheidsnormen in de 25 gebieden veel hoger zou moeten leggen. Het risico op overstroming zou hier te hoog zijn. Het waterschap moet volgend jaar het beheer van de gebieden aan de waterkant van de dijk overnemen van de provincie.
Volgens het provinciebestuur klopt helemaal niets van de beweringen van het waterschap. Gedeputeerde Laura Bouwmeester stuurde daarover een eigen brief, die de 1100 bewoners en beheerders overigens nog niet heeft bereikt. De provincie vindt dat het waterschap onjuistheden verkondigt en de burgers onnodig een onveilig gevoel geeft. Er zou slechts één gebied zijn waar sprake is van achterstallig onderhoud.
Schokkerhaven-bewoonster J. Groters heeft zich wel eens zorgen gemaakt over haar woonsituatie. „Dat heb ik vooral bij sterke zuidwesterwind. Dan wordt de waterkering bij Ramspol afgesloten en komt het water hier aardig hoog te staan. Ik heb in zo’n situatie wel eens gedacht dat het water echt niet moest stijgen, omdat we anders natte voeten zouden krijgen.” De ruzie heeft haar ongerustheid echter niet aangewakkerd. „Ik weet niet zo goed wie er nou eigenlijk gelijk heeft in deze kwestie.”
Beheerder Van Kralingen van Schokkerhaven noemt de ophef overdreven. „Wij hebben de brief van het waterschap gelezen en meteen naast ons neergelegd. Ik heb me nog nooit zorgen gemaakt over overstromingen hier en ga dat nu ook niet doen. Wij voelen ons gewoon veilig.”
Ook in Parkhaven in Lelystad staan de zandzakken nog niet klaar. Deze woonpier in het IJsselmeer wordt door dijkgraaf Tiesinga bestempeld als zeer onveilig. De bewoners maken zich, ook na alle commotie van de afgelopen dagen, nergens druk over. Over de risico’s in Parkhaven wordt al sinds de bouw in 1998 verschillend gedacht. „De een zegt dit, de ander dat”, aldus een bewoonster.
De Vereniging van Eigenaren (VVE) zorgt nu voor de waterkering, die wanneer nodig wordt aangepakt. Nog niet zo lang geleden werd de ingeklonken kade opgehoogd. VVE-secretaris A. Rook: „Ik weet nog niet alles van de kwestie, maar denk niet dat het zo’n vaart zal lopen. Er is bij de bouw goed nagedacht over Parkhaven. Men laat zich hier niet zo gauw bang maken.”