Buitenland

Bot sluit sancties Sudan niet uit

De Europese Unie sluit sancties tegen Sudan niet uit, als er binnen drie maanden geen sprake is van verbetering van de situatie in de getroffen regio Darfur. Dat heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken, voorzitter van extra EU–overleg over Darfur, maandag gezegd in Brussel.

ANP/RTR
26 July 2004 15:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:27
TASS – In een vluchtelingenkamp in het zuiden van Darfur wordt Osman gemeten in verband met een onderzoek naar ondervoeding. Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft er zaterdag bij Sudan op aangedrongen dat het buitenlandse hulpverleners betere toegan
TASS – In een vluchtelingenkamp in het zuiden van Darfur wordt Osman gemeten in verband met een onderzoek naar ondervoeding. Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft er zaterdag bij Sudan op aangedrongen dat het buitenlandse hulpverleners betere toegan

Bot wilde nog niet ingaan op het soort sancties waar de EU dan bij de Verenigde Naties om zal vragen. „Dat kan dan alsnog aan de orde komen.”

VN–baas Kofi Annan zal overigens donderdag overleg voeren met verscheidene Afrikaanse leiders over de situatie in Darfur. Het gesprek is een initiatief van de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo.

De Sudanese minister van Buitenlandse Zaken Osman Ismail zei maandag dat „internationale dreigementen” geen bijdrage zullen leveren aan het oplossen van de humanitaire crisis. Hij riep de EU op „afgewogen” standpunten in te nemen om zo ook de mogelijkheden op een vredesakkoord niet te dwarsbomen.

Bot zei zelf overigens bereid te zijn de komende maanden in Darfur te gaan kijken of er sprake is van verbetering. De afgelopen maanden kwamen bij etnische zuiveringen in het gebied in westelijk Sudan 35.000 mensen om het leven.

De VN gaven Sudan drie maanden om de genocide te stoppen en hulpmedewerkers toe te laten. Bot wilde maandag de druk duidelijk op de ketel houden, „maar we kunnen nu ook niet verwachten dat een situatie van totale chaos die al maanden duurt binnen enkele dagen verbetert”.

Bot had zaterdag in Den Haag met zijn Sudanese collega Ismail al een naar eigen zeggen „openhartig” gesprek over Darfur. „Ik heb toen ook extreem duidelijk gemaakt dat het voortduren van de huidige situatie absoluut niet te tolereren is”, aldus Bot maandag.

Volgens minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking verbetert de toegang voor hulpmedewerkers tot het gebied al enigszins, maar blijft verbetering nodig. Bot voegde daar maandag aan toe dat de etnische zuiveringen doorgaan. Sudan heeft al bijna 4000 extra politietroepen naar Darfur gestuurd. Binnenkort volgen nog eens 2000 agenten.

Inmiddels zijn ook honderd militieleiders opgepakt, maar volgens Bot moet meer gebeuren. „De EU wil daarover voorlopig wel in dialoog blijven met de Sudanese regering”, aldus de bewindsman.

De problemen in Darfur zijn het gevolg van de politiek van de regering in Khartum om plaatselijke militieleiders te bewapenen om strijdende stammen uit elkaar te houden. Die aanpak heeft geleid tot regelrechte zuiveringen.

Een groep van 120 internationale waarnemers, onder wie twee Nederlanders en een twintigtal vertegenwoordigers uit andere EU–lidstaten, moet kijken in hoeverre de regering een VN–programma voor verbetering van de situatie ook daadwerkelijk uitvoert.

Driehonderd soldaten uit Nigeria en Rwanda moeten deze waarnemers gaan beschermen. Nederland heeft een toestel ter beschikking gesteld om deze soldaten naar Sudan te vliegen. De EU en diverse lidstaten hebben inmiddels 213 miljoen euro uitgetrokken om de ergste nood in Darfur te lenigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer