Vietnamezen huiveren van plastic betaalmiddelen
Kredietkaartbedrijven die op de Vietnamese markt willen doordringen, hebben het niet gemakkelijk.
De bevolking heeft een bijna obsessionele band met het bankbiljet en wantrouwt plastic betaalmiddelen. Daar komt slechts heel langzaam verandering in, nu enkele bedrijven hebben besloten hun lonen voortaan elektronisch uit te betalen.
„Geef mij maar cash”, zegt Nguyen Thi Oanh. Haar echtgenoot werkt voor Coca-Cola. „Ik zie het loon van mijn man liever niet op een rekening komen waar hij met zijn kaart aankan. Zo heb ik minder controle over zijn inkomen.”
De meeste Vietnamezen verzamelen bankbriefjes ergens onder een matras en zetten het geld later om in goud of dollars. „Ik zie mijn stapel cash graag groter worden”, zegt Oanh.
De florerende Vietnamese economie heeft van het Zuidoost-Aziatische land een aantrekkelijke markt voor kredietkaartfirma’s gemaakt. In de achterliggende tien jaar is het inkomen per hoofd van de bevolking verdubbeld en de armoede gehalveerd. Visa maakte vorige maand bekend dat het in het land een kantoor zou openen, nadat het Vietnam tien jaar lang bediende uit kantoren in Bangkok en Singapore.
De voornaamste motor achter de verspreiding van plastic betaalmiddelen zijn Coca-Cola en de andere 200 bedrijven in Vietnam die hun werknemers elektronisch betalen. De frisdrankreus organiseerde voor de omschakeling hierover een referendum bij het personeel. Daaruit bleek dat fabrieksarbeiders meer gehecht waren aan papiergeld dan de bedienden.
„Ik heb liever geld op zak waarmee ik alles direct kan betalen. Naar een apparaat lopen om geld af te halen kost extra tijd”, zegt de 39-jarige arbeider Nguyen Dinh.
Net als veel van zijn landgenoten ziet Dinh ertegenop om geld uit de muur te halen, vooral om veiligheidsredenen. Ze vrezen dat hun transacties door onbevoegden worden gadegeslagen. Daarnaast bestaat de vrees dat de kaart na een ongelukkig manoeuvre kan worden ingeslikt.
Het netwerk van bankautomaten is in Vietnam niet erg uitgebreid. Volgens de staatsbank zijn slechts 300 van de 400 toestellen operationeel. Hun aantal moet tegen eind dit jaar oplopen tot 800. In de winkels bestaat een grote reserve tegen betaalkaarten en is cash geld nog altijd de norm. Minder dan 1 procent van de betalingen gebeurt elektronisch.