Economie

Ook Rabobank ziet economie vertragen

In navolging van ABN AMRO en ING ziet ook Rabobank de economische groei in Nederland de komende tijd afzwakken, onder druk van de krappe arbeidsmarkt en de onzekere vooruitzichten voor de export.

Redactie economie
14 December 2018 10:26Gewijzigd op 16 November 2020 14:52
Het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Utrechtse Croeselaan. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Utrechtse Croeselaan. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Dat melden economen van de bank in het vrijdag gepubliceerde Economisch Kwartaalbericht.

De bank denkt dat de groei dit jaar uitkomt op 2,6 procent en in 2019 en 2020 zal afzwakken naar respectievelijk 1,9 en 1,7 procent. Daarmee is Rabobank wat voorzichtiger dan ABN AMRO en ING. Die rekenen voor 2019 op een groei van 2 procent. De banken publiceerden eerder deze week hun economische prognoses.

Volgens Rabobank blijft de consumptie van huishoudens gezond, maar zwakt die wel af omdat de lage werkloosheid zich slechts matig vertaalt in sterkere loongroei. De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds nijpender en dat is terug te zien in bijvoorbeeld afnemende woninginvesteringen. Door de zwakkere groei in landen om ons heen vermindert de buitenlandse vraag naar Nederlandse producten en diensten.

De Europese Centrale Bank (ECB) stelde donderdag zijn verwachtingen voor de economische groei en inflatie naar beneden bij. Dat maakte voorzitter Mario Draghi bekend in zijn toelichting op het rentebesluit.

De ECB gaat nu uit van een stijging van het bruto binnenlands product voor de eurozone van 1,9 procent voor dit jaar, terwijl eerder een stijging van 2 procent werd verwacht. Voor volgend jaar wordt een groei van 1,7 procent verwacht, tegenover de eerder geraamde 1,8 procent.

De kerninflatie, waar producten met sterk schommelende prijzen uit zijn gefilterd, bedraagt volgend jaar naar verwachting 1,6 procent op jaarbasis. Eerder verwachtte de bank een inflatiecijfer van 1,7 procent.

Volgens Draghi zijn de lager dan verwachte groeicijfers voornamelijk het gevolg van een afgezwakte vraag van buiten de eurozone.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer