Eigen woning en renteaftrek
Rente over een lening die is gesloten voor de financiering van de eigen woning is aftrekbaar. Dat is maar goed ook, want anders zouden veel mensen nooit een eigen huis kunnen bekostigen. Het moet echter wel gaan om een lening ten behoeve van de eigen woning en niet voor de aankoop van effecten of een jacht. Daarover ging onlangs een zaak voor het gerechtshof in Den Haag.
Meneer Pieterse (de naam is gefingeerd) heeft een nieuwbouwwoning gekocht. Hij sloot daarvoor een lening af voor 294.000 euro. De woning moest nog worden gebouwd en daarom stortte hij in het jaar 2000 de 294.000 euro in een bouwdepot.
Een klein deel van het geld haalde hij er echter weer uit en besteedde hij aan de aankoop van effecten. Ook moest hij al hypotheekrente betalen over circa 10.000 euro. Deze rente betaalde hij, net als de effecten, uit het bouwdepot. Toen de woning werd opgeleverd, bleken de bouwkosten uiteindelijk 298.000 euro te bedragen. Zo veel zat er niet in het bouwdepot, dus betaalde Pieterse zelf bij.
In zijn aangifte over 2001 trok Pieterse de hypotheekrente volledig af. De inspecteur was het hier echter niet mee eens. Hij bracht in box 1 een correctie aan terzake van de rente op het deel van de hypotheek waarmee effecten waren aangekocht en waarmee de rente was betaald.
De rente van 2001 die zag op dit deel van de hypotheek voorzover het de effecten en de rentebetalingen betrof, hoorde immers niet tot de financiering van de woning. Dit had als consequentie dat het bouwdepot voor het deel dat zag op de rentebetalingen belast werd in box 3. Bovendien werd een deel van de hypotheek niet meer als box-1-schuld gezien. Het deel van de hypotheek dat was gebruikt voor de aankoop van effecten en voor de rentebetalingen was nu aftrekbaar in box 3 (tegen slechts 1,2 procent).
Pieterse ging in beroep. Voor de rechter betoogde hij dat het wel kon zijn dat een deel van de hypotheek was gebruikt om de effecten en de rentebetalingen te bekostigen, maar hij had die net zo goed uit zijn privé-middelen kunnen financieren. In dat geval was het wel goed gegaan en had hij een volledige renteaftrek genoten.
De rechter moest een oordeel vellen. Volgens de rechter had Pieterse een hypotheek gesloten van 294.000 euro. Zijn huis kostte uiteindelijk 298.000 euro. Het kon wel zijn dat hij een deel van het bouwdepot tussentijds had gebruik voor de aankoop van effecten en de betaling van rente, maar gezien de bedragen is het wel min of meer duidelijk dat het bedrag van de hypotheek volledig aan het huis is opgegaan.
Daar kwam nog bij, aldus de rechter, dat de inspecteur niet bestreden heeft dat Pieterse de effecten en de rentetermijnen net zo goed uit eigen zak had kunnen betalen. Pieterse kreeg daarom gelijk. De inspecteur moest de correctie laten vallen.
Toch betekent deze uitspraak niet dat u de hypotheek net zo goed voor andere aankopen kunt gebruiken. Hier mag het dan ’toevallig’ goed zijn gegaan, maar het is altijd aan te raden om de hypotheek ook daadwerkelijk aan te wenden voor de financiering van het huis. Andere kosten en aankopen kunt u dan beter uit eigen zak betalen. Op deze wijze maakt u optimaal gebruik van de renteaftrek en voorkomt u nadere vragen van de fiscus. Een procedure is nooit leuk en kost altijd tijd en geld.