Buitenland

China loopt voorop in kloonrace

Chinese wetenschappers zijn er, voor zover bekend als eerste ter wereld, in geslaagd tientallen menselijke klonen te produceren die ver genoeg zijn ontwikkeld om stamcellen te leveren. Een paar andere Chinese labs zijn ongeveer in hetzelfde experimentele stadium.

Wetenschapsredactie
8 March 2002 11:27Gewijzigd op 13 November 2020 23:27

De Chinese onderzoekers hebben niet als doel kopieën van mensen te maken, maar stamcellen te ontwikkelen die patiënten kunnen genezen van tal van ziekten, meldde de Wall Street Journal donderdag. De bevindingen van prof. Lu Guangxiu van het Xiangya Medical College zijn tot nu nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Wetenschappers hebben hoge verwachtingen van stamcellen, die kunnen dienen als ’reparatieweefsels’. Als ze erin slagen de stamcellen uit te laten groeien tot zenuwweefsel en dat op de juiste wijze terug kunnen plaatsen in de patiënt, is een verlamming in principe te genezen.

Eind vorig jaar bracht het Amerikaanse bedrijf Advanced Cell Technology (ACT) naar buiten dat ze kloonembryo’s hebben geproduceerd die delen tot een vier- of zescellig stadium. De Chinese wetenschappers hebben een embryo gekloneerd dat zich ontwikkelde tot een klompje van 200 cellen, ver genoeg om stamcellen te oogsten. De Chinese onderzoeker streeft naar de ontwikkeling van een celkweek die blijft delen, zodat ze voor medische doeleinden ongelimiteerd van de stamcellen gebruik kan maken.

Dr. Robert Lanza van ACT is niet verbaasd over de vorderingen van de Chinezen. „Kloneren gaat regelmatig mis, maar als je het vaak genoeg probeert, lukt het wel. Wij werken met weinig embryo’s, zodat de kans op succes kleiner is.”

Lu geeft aan dat in haar laboratorium in 5 procent van de gevallen het kloonexperiment succes heeft. Haar ivf-kliniek biedt voldoende zogenaamde restembryo’s voor haar proeven. In China zijn geen wetten die het wetenschappelijk gebruik van embryo’s aan banden legt, zoals in Groot-Brittanië en de Verenigde Staten. Lanza: „Met het maken van wetten in Amerika kunnen we de wetenschap niet tot staan brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer