Binnenland

„Juli kan lokaal neerslagrecord breken”

Juli is volgens het KNMI nu al een erg natte maand. De zware onweersbuien die afgelopen weekend over het land trokken, zorgden voor een aanzienlijke stijging in de statistieken. Op grote schaal viel er binnen enkele uren plaatselijk 20 tot 30 millimeter neerslag.

ANP
20 July 2004 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

In totaal viel er in de eerste achttien dagen van juli plaatselijk al 150 millimeter neerslag. Normaal valt er gemiddeld 60 tot 70 millimeter regen in de zomermaand.

Het KNMI verwacht dat juli nog natter zal worden. Voor de rest van de week voorspellen de meteorologen meer buiig weer. In 1930 viel er in De Bilt 192 millimeter in de maand juli. „Het zou kunnen dat we dat record verbreken”, stelde een woordvoerder maandag.

De grote hoeveelheid neerslag die tot nu toe is gevallen, heeft nog geen extreme gevolgen voor de natuur. Dat hebben bioloog Arnold van Vliet van de Natuurkalender en de Wageningen Universiteit en een woordvoerder van De Vlinderstichting maandag gezegd.

Planten ondervinden vooral hinder van extreme temperaturen en niet van veel neerslag. De flora gedijt beter bij natter weer. „Vorige zomer was het te droog en dat had nadelige gevolgen voor de planten. De buien van de afgelopen dagen compenseren die droogte”, aldus Van Vliet. Hij kan nog niet zeggen wat de invloed van de zware onweersbuien van het afgelopen weekeinde op de natuur is geweest. „Dat weten we eigenlijk pas aan het eind van de zomer.”

De vlinderpopulatie heeft ook nauwelijks last gehad van het extreme weer van zaterdag. „Het is overdag zonnig en warm geweest en daardoor konden de vlinders de hele dag actief zijn. Aan het eind van de dag zoeken ze een schuilplaats”, aldus de woordvoerder van De Vlinderstichting. „De vlinders die overvallen zijn hebben in elk geval overdag genoeg eitjes kunnen leggen. Daardoor is de populatie op peil gebleven.”

Na een lange periode van veel regen en weinig zon daalt de populatie van de vlinders wel. „De vlinders blijven schuilen voor de regen, eten te weinig nectar en leggen te weinig eitjes.” Volgens de woordvoerder zijn de vlinders die veel in Nederland voorkomen wel wat gewend. „We hebben hier al eeuwen een zeeklimaat en daar hebben de vlindersoorten zich aan aangepast. Tegen een bui moeten ze wel kunnen.” Na een periode met veel neerslag is er een daling waar te nemen van het aantal oudere vlinders. „We zien dan vooral weer verse vlinders”, aldus de woordvoerder.

Planten en dieren hebben als gevolg van de hogere temperaturen van de afgelopen jaren wel hun grenzen verlegd. „Afgelopen zomer en winter waren relatief warm. De plantensoorten bloeien eerder en er zijn meer mediterrane soorten te zien. We nemen door de extreme regenval geen abnormale dingen waar”, aldus bioloog Van Vliet.

Hij plaatst de verschijnselen die met de natuur en weersomstandigheden samenhangen op de Natuurkalender, een project van twaalf organisaties. Meer dan 3000 vrijwilligers leggen sinds 2001 dagelijks vast wat er in de Nederlandse natuur verandert. Op de website van de Natuurkalender is te lezen wat zij allemaal aan extremiteiten waarnemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer