Politiek

Oppositie hekelt plannen rechtsbijstand

Linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn kritisch over de plannen van minister Sander Dekker voor de hervorming van de rechtsbijstand. Met het nieuwe stelsel dat hij voor ogen heeft wordt de gang naar de rechter minder toegankelijk, zo luidt de kritiek van de SP. GroenLinks vreest dat de tweedeling tussen zelfredzame en niet-zelfredzame burgers alleen maar groter wordt.

ANP
9 November 2018 18:00Gewijzigd op 16 November 2020 14:35

„De toegang tot het recht is het fundament van onze rechtsstaat”, zegt Michiel van Nispen. „Hiermee zorg je niet voor beter rechtsbescherming, maar vergroot je de kans op klassenjustitie, als je recht halen straks niet meer te betalen is.”

Van Nispen is verbaasd dat Dekker het stelsel wil omgooien en met aanbestedingen wil gaan werken, terwijl daar „nu juist geen noodzaak voor is”. Volgens Van Nispen heeft Dekker juist geen aandacht voor het feit dat „steeds minder advocaten bereid zijn voor een te lage vergoeding mensen met juridische problemen bij te staan”.

Ook Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) snapt niet dat Dekker een stelsel op de schop neemt „dat juist functioneert”. Ze wijst erop dat commissies die de afgelopen jaren de gesubsidieerde rechtsbijstand onderzochten, dat ook concludeerden.

De commissies constateerden ook dat er sprake is van achterstallig onderhoud en dat er 127 miljoen euro bij zou moeten. Extra geld heeft Dekker al meerdere keren uitgesloten. De laatste commissie die zich over het dossier boog, kreeg zelfs van het ministerie mee dat extra investeringen geen acceptabele conclusie zou zijn.

Ook gaat Dekker „te veel uit van zelfredzaamheid”, vindt Buitenweg. „Juist op momenten van grote stress” zijn mensen helemaal niet zo zelfredzaam, denkt Buitenweg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer