Europa roept Nigeria op vrouw te sparen
Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag heeft secretaris-generaal Walter Schwimmer van de Raad van Europa Nigeria donderdag opgeroepen de steniging van een ongehuwde moeder te voorkomen. Schwimmer noemde de straf „barbaars.”
Safiya Hussaini Tungat-Tudu werd in oktober vorig jaar ter dood veroordeeld door een islamitische rechtbank omdat zij als ongetrouwde vrouw was bevallen van een kind. Het vonnis luidde dat zij tot haar middel moest worden begraven in het zand om vervolgens te worden gestenigd. Lijfstraffen werden in 2000 tegelijkertijd met het islamitisch recht ingevoerd in een aantal Nigeriaanse staten.
Volgens Schwimmer illustreert de zaak van Hussaini dat de rechten van vrouwen in veel landen worden geschonden. „Deze trieste zaak bewijst dat er onophoudelijk druk moet worden uitgeoefend om overal ter wereld voor gelijke rechten te zorgen”, zei Schwimmer in een verklaring. Hij riep de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo op Hussaini’s leven te sparen. Obasanjo stelde Hussaini’s executie zaterdag onder grote internationale druk uit.
De Raad van Europa riep de Afghaanse regering in een andere verklaring op het Taliban-regime verantwoordelijk te stellen voor verschrikkelijke schendingen van de rechten van vrouwen. „Afghaanse vrouwen en meisjes zijn het slachtoffer geworden van massale en systematische schendingen van hun meest fundamentele mensenrechten”, luidde de verklaring. De uit 43 leden bestaande Raad van Europa is de belangrijkste Europese mensenrechtenorganisatie en de beschermer van de uit 1952 stammende Europese Conventie voor de rechten van de mens.
Het medische tijdschrift The Lancet meldt vrijdag op gezag van Amerikaanse en Chinese onderzoekers dat bijna drie op de tien sterfgevallen onder Chinese meisjes en vrouwen tussen de 15 en 34 jaar het gevolg zijn van zelfmoord. De onderzoekers hebben hun studie gebaseerd op gegevens uit de periode 1995-1999 van het Chinese ministerie van Gezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat bij bijna eenderde van de omgekomen meisjes en vrouwen tussen de 15 en 34 jaar sprake was van zelfmoord. Voor jongens en mannen in diezelfde leeftijdscategorie is ongeveer één op de acht sterfgevallen te wijten aan suïcide.
Dat grote verschil per geslacht heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat in de hele wereld vrouwen eerder geneigd zijn zichzelf te pijnigen. In China heeft zelfpijniging eerder de dood als resultaat, omdat in het land veel sterke gifmiddelen voorhanden zijn. Bovendien zijn artsen en verpleegkundigen dun gezaaid op het platteland, waardoor er na een zelfmoordpoging meestal niet snel hulp beschikbaar is.
In Pakistan deed president Pervez Musharraf gisteren ook een duit in het zakje voor Internationale Vrouwendag door te beloven dat hij een eind zal maken aan de discriminatie van en het geweld tegen vrouwen in zijn land. Hij wil dat doen door vrouwen meer politieke en economische rechten te geven.
„Politieke mondigheid zal vrouwen in staat stellen zelf voor hun rechten op te komen”, zei Musharraf op een bijeenkomst ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag (vandaag). De regering kan en zal vrouwen daarbij helpen, aldus de president, „maar het zal door jullie eigen vastberadenheid en moed zijn dat jullie opklimmen en rechten vergaren.”
Op last van de huidige regering moeten gemeenteraden sinds vorig jaar voor 33 procent uit vrouwen bestaan. Het aantal voor vrouwen gereserveerde zetels in het 350 leden tellende parlement is door de regering opgevoerd van twintig tot zestig.
Musharraf noemde ook het onderwijs als belangrijk middel om een eind te maken aan de discriminatie van vrouwen en hij zei dat zijn regering ervoor zal zorgen dat vrouwen uiterlijk in 2010 gelijke onderwijskansen hebben. In Pakistan is 51 procent van de mannen en 64 procent van de vrouwen analfabeet.
voetnoot (u17(Zie ook pag. 17: ”Toga tegen de terreur”.