Economie

ING signaleert nog veel rek in arbeidsmarkt

Hoewel de arbeidsmarkt in Nederland krap lijkt, zit er nog voldoende rek in. Zo zijn er nog veel mensen die zich niet aanbieden op de arbeidsmarkt, stelde het ING Economisch Bureau donderdag in zijn halfjaarlijkse rapport over de Nederlandse economie.

Redactie economie
25 October 2018 11:48Gewijzigd op 16 November 2020 14:28
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Groeit het percentage mensen dat wil werken naar het niveau van voor de crisis, dan zijn er 219.000 extra potentiële werknemers beschikbaar. Ook zijn er zo’n 400.000 werknemers die meer uren willen gaan werken. De ING-economen schatten dat er van hen zo’n 308.000 daadwerkelijk meer zouden kunnen werken. Die twee onaangeroerde groepen zouden de economische groei in Nederland kunnen helpen.

„Wel zullen bedrijven creatiever moeten zijn om dit potentieel aan te spreken”, waarschuwt ING-econoom Marcel Klok. „Voor moeilijk vervulbare vacatures, zoals in de ICT, komen deze mensen vaak niet in aanmerking.” Volgens Klok moet voor dat soort banen een inhaalslag op het gebied van opleiding worden gemaakt.

Het aandeel bedrijven dat een tekort aan geschikt personeel ervaart, stijgt snel en staat inmiddels op een kwart

Uitgeven

De ING-economen zien ook ruimte voor economische groei als consumenten meer geld uit gaan geven. Het bedrag dat mensen op hun betaalrekening hebben staan, is volgens hen namelijk nog nooit zo hoog geweest. Verder stijgen de huizenprijzen sterker dan de hypotheekschuld.

Volgens het economisch bureau zijn dat tekenen dat de economische groei een „solide binnenlandse basis” heeft. De economen ramen voor dit en volgend jaar een „stevige economische groei”, die net als in 2017 breed gedragen wordt door nagenoeg alle sectoren.

Wel waarschuwen ze dat er buiten Nederland risico’s op de loer liggen zoals een harde brexit, een crisis in Italië of een verdere escalatie van de handelsoorlog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer