De Vries waarschuwt Antillen
Nederland is goed voor de Antillen, de kabinetten Römer en Pourier hebben hun best gedaan en de Banco di Caribe verwacht economisch herstel op de eilanden. Daarom moeten de verantwoordelijken op de Antillen geen ’aanslag’ plegen op de eigen bevolking door hervormingen stil te leggen en afspraken niet na te komen.
Dat is de strekking van een toespraak van staatssecretaris De Vries van Koninkrijksrelaties donderdag in Willemstad bij de openstelling voor Antilliaanse bedrijven van de Nederlandse exportkredietverzekering.
De Vries: „De Nederlandse ontwikkelingshulp concentreert zich op landen waarvan het inkomen per hoofd van de bevolking ruim onder de 1000 dollar per jaar ligt. Toch is er geen land ter wereld dat meer steun van Nederland krijgt dan de Antillen, een land met een inkomen per hoofd van 12.000 dollar. In 2001 ontvingen de Antillen, met 200.000 inwoners, meer dan Bangladesh, Mali en Uganda samen.”
De Nederlandse financiële hulp is de afgelopen jaren gestegen tot een niveau dat oveeenkomt met bijna de helft van de uitgaven van de Antiliaanse landsregering, aldus De Vries. „Het Verenigd Koninkrijk draagt zeer veel minder bij aan de Britse overzeese gebieden. Toch geven de Britse overzeese gebieden die sinds jaren de laagste overheidssteun ontvangen, intussen het meest gunstige beeld te zien. Is hier geen les te trekken, zowel voor Nederland als de Antillen? ”
Volgens De Vries hebben de regeringen Römer en Pourier successen geboekt: „Zo kondigde de Banco di Caribe aan voor 2002 een economisch herstel op de Antillen te verwachten. Mits hervormingen worden voltooid. En daar zit de crux. Nu hervormingen stilleggen, halverwege ophouden, gemaakte afspraken niet uitvoeren, zou een aanslag zijn op het belang van de bevolking.”
Afspraken om zes overheidsnv’s al in 2000 te privatiseren nog niet uitgevoerd, aldus De Vries. „Belangrijk is ook dat de afspraken om de overheidsfinanciën blijvend gezond te maken worden uitgevoerd. Als tekenen niet bedriegen, worden sommige bezuinigingen niet gehaald en lopen sommige uitgaven weer op.”
Ook op handelsgebied is er nog veel te doen: „De Antillen en Aruba hadden eigenlijk al jaren geleden moeten beschikken over met de partners van de Wereldhandelsorganisatie overeengekomen schema’s waarin de maximale hoogte van hun invoerrechten is vastgelegd. De Antillen moeten nog komen met een voorstel.”
De Vries herinnerde verder aan de Antilliaanse verplichtingen op de gebieden van de liberalisering van de kapitaalmarkt en de kwaliteit en financiering van de zorg. „Het systeem is te duur, omdat het is toegesneden op belangen van elites in plaats van op het belang van de meerderheid van het volk.”