Binnenland

Zeven mannen vast voor beramen grote aanslag

De politie heeft met de aanhouding van zeven mannen mogelijk een grote terroristische aanslag in Nederland voorkomen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren de verdachten vergevorderd met het plannen van een aanslag op een evenement.

ANP
27 September 2018 19:28Gewijzigd op 16 November 2020 14:13
beeld ANP
beeld ANP

Ze wilden volgens het OM machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats zouden de verdachten een autobom willen laten ontploffen. Bij de aanhoudingen vond de politie vijf handvuurwapens.

Drie van de verdachten werden in Arnhem opgepakt, twee in Rotterdam, een in Vlaardingen en een in Huissen.

De aanhouding van zeven terrorismeverdachten past „in het huidige dreigingsbeeld”, stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De kans op een aanslag in Nederland is reëel. „Ook in Nederland opereren jihadistische netwerken met de intentie om aanslagen in Europa te plannen. De aanhoudingen van vandaag moeten in dat licht worden gezien”, aldus de NCTV.

Het zogeheten dreigingsniveau is naar inschatting van de NCTV al geruime tijd 4 op een schaal van 5. Dat is ongewijzigd.

De terroristische groep die een aanslag beraamde, was een „behoorlijk eind in de voorbereiding.” Maar het was niet zo dat het bijna te laat was, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Hij noemt de verijdelde aanslag „in zekere zin heftig, maar gelukkig ook goed nieuws.”

De recherche doet nog volop onderzoek naar de vraag welk evenement de zeven opgepakte terreurverdachten precies wilden aanvallen. „We kunnen er nu nog niet concreet over worden. Duidelijk is dat men op zoek was naar een groot evenement”, zegt landelijk recherchechef Wilbert Paulissen.

Tijdens de acties van donderdag heeft de politie zo’n vierhonderd mensen ingezet, vertelt de recherchechef. In Weert heeft de speciale eenheid die voor de aanhoudingen was ingezet geweld gebruikt. Een of meerdere verdachten hebben daardoor lichte verwondingen opgelopen, zegt Paulissen. Hij wil over het soort geweld niet meer kwijt.

De afgelopen maanden heeft de politie geen middel onbenut gelaten in het onderzoek naar de vermoedelijke terroristische groep. „Alles dat opsporings-Nederland ter beschikking heeft is uit de kast getrokken”. Zo zette de politie observatieteams in om verdachten in de gaten te houden en werden taps geplaatst op hun communicatiemiddelen. Die middelen waren toereikend, zegt Paulissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer