Vuurwerkbranche onderzoekt risico’s
De vuurwerkbranche gaat de risico’s voor zijn medewerkers in kaart brengen, na een waarschuwing van de Arbeidsinspectie. Die concludeerde na een onderzoek dat professionele vuurwerkbedrijven niet genoeg aandacht besteden aan de veiligheid en de gezondheid van hun werknemers. De Arbeidsinspectie maakte dat woensdag bekend.
De bedrijven, die vuurwerk afsteken bij evenementen, werken met gevaarlijke stoffen. Op lange termijn kunnen die de longen van de medewerkers aantasten. Ook kan het lawaai schadelijk zijn voor het gehoor. De bedrijven hebben tot het einde van het jaar om de risico’s in kaart te brengen en zonodig maatregelen te nemen. Anders krijgen ze een boete.
Als een vuurwerkbedrijf geen risicobeoordeling heeft gemaakt aan het einde van het jaar, riskeert het een boete van ongeveer 450 euro. De boete voor een bedrijf dat die beoordeling wel heeft gemaakt maar niets aan ontdekte risico’s doet, kan oplopen tot 2250 euro, aldus een woordvoerster van de Arbeidsinspectie.
De brancheorganisaties Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN) en de Vereniging voor Professioneel Vuurwerk, Pyrotechniek en Toepassingen (PVPT) hebben toegezegd te willen meewerken. Secretaris C. Reil van de VEN vreest echter dat de bedrijven een onderzoek niet kunnen betalen. „Het gaat al zo slecht met de vuurwerkbranche. Bedrijven in het buitenland die zich niet aan de strenge Nederlandse regels hoeven te houden, komen met een dagvergunning het land binnen en zijn goedkoper. Ik vraag me af of we over vijf jaar nog wel een vuurwerkbranche hebben in Nederland.”
Vorig jaar bleek na geluidsmetingen van de Arbeidsinspectie dat gehoorbescherming met bijvoorbeeld oorkappen niet vanzelfsprekend was. Volgens de inspectie is op dat punt wel enige verbetering te zien. „Bij de inspecties werden dit jaar meer medewerkers met gehoorbescherming aangetroffen dan vorig jaar”, aldus de woordvoerster van de Arbeidsinspectie. Voor de gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij het afsteken van vuurwerk zijn nog geen duidelijke richtlijnen.