Biograaf Jan Wolkers wint Biografieprijs 2018
Onno Blom heeft met zijn biografie van Jan Wolkers de Nederlandse Biografieprijs 2018 gewonnen. Dat heeft de Stichting Nederlandse Biografieprijs dinsdagavond bekendgemaakt.
”Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers” wordt geprezen omdat Blom „de gebiografeerde tot leven weet te wekken, en wel zo, dat je het boek –hoe dik ook– niet weg kunt leggen. Dat je leeft, lacht en huilt met de hoofdpersoon en met weemoed het boek dichtklapt als de gebiografeerde gestorven is.”
Er dongen meer dan 170 biografieën mee naar de prijs; alle verschenen tussen 1 november 2015 en 1 april 2018. Behalve Onno Blom werden ook Angela Dekker en Jessica Voeten (”Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari”), Marita Mathijsen (”Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep”), Eva Rovers (”Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch) en Jolande Withuis (”Juliana. Vorstin in een mannenwereld”) genomineerd voor de shortlist. Zowel Eva Rovers als Jolande Withuis wonnen de biografieprijs eerder.
De jury, onder leiding van Lisa Kuitert, schrijft in het juryrapport: „We hebben –net zoals zoveel andere lezers deden– gelééfd met Jan Wolkers, over zijn schouders meegekeken naar zijn liefdes, zijn verdriet, de talrijke diertjes en plantjes die hij met zo veel aandacht beschreef. We hebben de kunstenaar ontmoet, de schrijver mogen voelen.”
In 2007 begon Blom aan een biografie van Jan Wolkers, die hemzelf in zijn laatste levensjaar min of meer als zijn toekomstige biograaf had aangesteld. Dit resulteerde eerst in 2008 met de publicatie van ”Zo is het genoeg. Het laatste jaar van Jan Wolkers”. Ondertussen werkte Blom door aan de eigenlijk biografie. In oktober 2017 promoveerde Blom op ”Het litteken van de dood”.
De Nederlandse Biografieprijs is een literaire prijs die tweejaarlijks wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen.
Met de prijs wil de Stichting Nederlandse Biografieprijs, voorheen Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs, de hoge kwaliteit van de Nederlandstalige biografie waarborgen en stimuleren, en de belangstelling ervoor bij een breed publiek vergroten.
Dit jaar wordt de prijs voor de vijfde keer uitgeloofd. Vorig jaar won Elisabeth Leijnse hem met ”Cécile en Elsa, strijdbare freules”. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.