Kerk & religie

Ruïne van eeuwenoude kerk gevonden bij Nicea

In het meer naast de Turkse stad Iznik –het vroegere Nicea– zijn de ruïnes van een oude kerk gevonden. Een verrassing voor archeoloog Mustafa Sahin, die al jaren onderzoek doet aan de rand het Iznikmeer.

Redactie kerk
19 September 2018 07:27Gewijzigd op 16 November 2020 14:09
De contouren van de kerk, op de bodem van het meer. beeld Şahin
De contouren van de kerk, op de bodem van het meer. beeld Şahin

De ruïne ligt 3 meter onder het wateroppervlak van het meer, en zo’n 50 meter uit de kust. Sahin, hoofd archeologie van de Uludag Universiteit, deed al sinds 2006 onderzoek aan de rand van het meer, op zoek naar resten van de kerk waar in de vierde eeuw het concilie van Nicea werd gehouden. Hij ontdekte de ruïne van de kerk pas in 2014, toen een inspecteur van de lokale overheid hem luchtfoto’s van het meer liet zien waarop de structuur van het gebouw duidelijk te zien is. Na jaren van onderzoek mag de vondst in de openbaarheid gebracht worden.

Kerkvergadering

De vraag is of de ruïne de locatie zou kunnen zijn geweest van de eerste grote kerkvergadering in de geschiedenis. Het concilie van Nicea werd in het jaar 325 gehouden. Op de kerkvergadering werden onder meer besluiten genomen over de Drie-eenheid en de datum van Pasen, en ook is daar de geloofsbelijdenis van Nicea opgesteld. Bij het archeologisch onderzoek dat vanaf 2014 heeft plaatsgevonden, zijn munten gevonden die erop lijken te wijzen dat de kerk na het jaar 390 is gebouwd, nét te laat om het kerkgebouw te zijn waar het concilie van Nicea werd gehouden.

Archeologen vermoeden dat er onder de kerkruïnes nog veel oudere resten liggen, van een tempel voor de Griekse god Apollo. Deze resten zouden stammen uit de tijd van keizer Commodus, die van het jaar 177 tot het jaar 192 na Christus regeerde. Verschillende voorwerpen die zijn gevonden in de kerkruïne stammen uit die tijd, wat erop zou kunnen wijzen dat de kerk boven op de resten van de tempel is gebouwd.

Onderwatermuseum

De universiteit en de lokale overheid zijn van plan om van de ruïne een onderwatermuseum te maken. Bezoekers kunnen er snorkelen en duiken, zo vertelde archeoloog Sahin onlangs tegen LiveScience, een website die wetenschappelijk nieuws brengt. Als de plannen voor het museum worden goedgekeurd, komen er een toren en een loopbrug over het meer, zodat de ruïne ook van bovenaf bewonderd kan worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer